Доступність посилання

ТОП новини

Екс-держсекретар США Райс у Криму закликала Європу не замикатися в собі


Колишній державний секретар США Кондоліза Райс закликає Європу не замикатися у собі і у своїх кордонах.

Про це вона сказала у виступі на сесії «Майбутнє глобального світопорядку і безпеки» на 9-й Ялтинській щорічній зустрічі YES.

«Демократичні перетворення вимагають часу, вимагають терпіння, вимагають підтримки. Але не лише ззовні, а й зсередини, від людей. І ці люди мають узяти на себе відповідальність за демократичні перетворення», – наголосила Райс. На її думку, це справедливо і для країн Близького Сходу, які стали на шлях демократичних перетворень, і для Східної Європи, включаючи Україну.

На її думку, для «старих» демократій сьогодні критично важливо підтримувати демократичні тренди у решті світу. «Якщо ми віримо у власні цінності, які нас зробили благополучними і вільними, ми маємо вірити і у те, що вони змінять і ці суспільства», – сказала вона.

Визнаючи наявність серйозних економічних і політичних проблем усередині Євросоюзу, екс-держсекретар США закликала європейців не замикатися в собі і у своїх кордонах. «Якщо Європа заглибиться у свої проблеми за рахунок того, що вона відгороджуватиметься від всього світу – насамперед від Туреччини, від України – ні до чого хорошого це не приведе. Європа і ті, хто розділяють ці цінності, – програють», – сказала вона.

Райс відзначила, що Європа була прикладом для колишніх країн «соціалістичного блоку» (зокрема, Польщі і Чехії) у час, коли ті проводили реформи. Перестати бути прикладом для інших країн сьогодні – це, на її думку, неповага до європейських цінностей. «Якщо Європа замкнеться у собі, ми втратимо один із найпотужніших магнітів для демократичних перетворень в Європі і світі», – сказала Райс.

За її словами, перед схожим викликом стоять і Сполучені Штати. Зіткнувшись із внутрішніми проблемами, необхідністю зниження державного боргу, США відчули «втому від ролі, яку вони грали у світі». Проте, вважає Кондоліза Райс, цю втому необхідно подолати, оскільки США завжди «були сильним голосом для вільних людей і вільних ринків».
XS
SM
MD
LG