Доступність посилання

ТОП новини

Дешевий газ є в Митному союзі – російський віце-прем’єр


Аркадій Дворкович
Аркадій Дворкович
Висока ціна природного газу для України пояснюється ринковим ціноутворенням. Якщо Київ хоче вигідніших умов, йому варто подумати про вступ до Митного союзу. Про це заявив заступник голови уряду Росії Аркадій Дворкович на 9-й щорічній зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES).

«Є політичне партнерство і ринок. Якщо ринок, то дискримінація завжди присутня. Якщо Україна хоче вигідних відносин із Росією, може треба вступити до Митного союзу?», – риторично запитав Дворкович.

Він наголосив, що «Газпром» є незалежною компанією, і уряд не втручається в його роботу, хоча його іноді про це просять, зокрема, і український уряд. За словами Дворковича, зниження ціни газу означатиме збитки для «Газпрому», які в разі Митного союзу компенсуються іншими вигодами.

Водночас колишня держсекретар США Кондоліза Райс під час дискусії засумнівалася в незалежності «Газпрому», оскільки це державна компанія. Вона нагадала, що саме президент Росії, а не керівник «Газпрому» в газовому конфлікті Києва та Москви заявляв про припинення поставок.

«Це той випадок, коли ми бачили в найагресивнішому вигляді, що визначає ціну – ринок або політика», – наголосила Кондоліза Райс.

Раніше під час виступу в Ялті прем’єр Микола Азаров заявив, що через 15 років Україна забезпечить себе газом власного видобутку. Цього місяця Україна подала заявку на закупівлю російського газу на 2013 рік в обсязі 24,5 мільярда кубометрів. Це на 2,5 мільярда менше, ніж у 2012 році.
XS
SM
MD
LG