Доступність посилання

ТОП новини

Хав’єр Солана: ЄС не зачинив Україні двері


Хав’єр Солана
Хав’єр Солана
Україна мусить сама для себе вирішити, чи готова вона рухатися в напрямку Європейського Союзу і поділяти цінності, які лежать в його основі. Про це заявив колишній верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана.

За його словами, Україна має оцінити свої цінності і подивитися, чи є всередині країни соціальний консенсус з приводу руху в Європу, чи є стратегія, яка всіх об'єднує. «Ми поки що цього не спостерігаємо», – сказав Хав’єр Солана.

Він також висловив сумнів у тому, що Митний союз – «хороший інтеграційний вибір для України» і що він є чисто економічним альянсом. За словами Солани, у Митному союзі «економіка не так важлива, як політика».

Крім того, Україна, у випадку вступу до цього об’єднання, доведеться вести переговори з ЄС двічі – «спочатку від себе особисто, а потім як від частини Митного союзу», сказав Солана.

Європейський політик закликав Україну замислитися над своїми цінностями та пріоритетами. «Вам треба подивитися на свої цінності і вирішити. Митний союз – це митниця, яка дає добро. Євросоюз – змінює життя, змінює все в країні. Європейські двері ще відчинені для вас», – зазначив Хав'єр Солана.

9-та Ялтинська зустріч YES розпочалася 13 вересня і триватиме в Лівадійському палаці до неділі, 16 вересня.
XS
SM
MD
LG