Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії померло від отруєного алкоголю вже 20 осіб


Прага – Станом на понеділок отруєний метанолом алкоголь забрав життя вже 20 чехів. Хто винен у трагедії, досі не відомо. У Чехії з минулого тижня діє кризовий штаб, який координує роботу поліції, медиків, виробників і продавців алкоголю. У час, коли в родинах жертв алкогольного отруєння сумують за близькими, а серед загиблих половина – це молоді люди, у сфері торгівлі й обслуговування Чехії підраховують економічні збитки. Проблема отруєння від алкоголю непокоїть також поляків і словаків.

На понеділковому засіданні кризового штабу Чехії не вдалось точно встановити, коли буде скасована заборона продажу алкоголю понад 20-відсоткової міцності. Саме в ньому, насамперед у ромі місцевого виробництва і в декотрих сортах місцевої горілки виявлені смертельні для людини дози метанолу. Наприклад, один із щасливців, якого вдалось врятувати, розповів: «Із братом ми мали півлітра рому, ми випили по двісті грам. Тобто це був ром, але щось там було не так, немов би трохи більшу спирту».

Минулої п’ятниці, 14 вересня, уряд оголосив сувору заборону продажу алкоголю, міцністю понад 20 градусів. Відтак порожніють полиці крамниць, не можна купити слабкі лікерні напої в ресторанах чи кав’ярнях, поменшало відвідувачів у барах.

Ситуація в Чехії нагадує епідемію

У Міністерстві охорони здоров’я Чехії поки що не можуть встановити, в чому на даний час криється найбільша небезпека – у тому, що не встановлений виробник отруйного алкоголю, чи в системі його поширення в країні, тобто у продавців.

«По суті, вся ця ситуація спрацьовує зараз як якась епідемія. Ми поступово вивчаємо всі аспекти, тобто, що є джерелом отруєння, а де є джерела поширення отруєних напоїв. Цим зараз займається поліція. Коли ситуація буде більш стабілізована, зможемо бути точнішими, щоб діяти далі», – говорить фахівець із Міністерства охорони здоров’я Люція Цізнерова.

Чеська поліція по всій країні щоденно перевіряє дотримання надзвичайних правил, за продаж забороненого алкоголю встановлений небувалий досі штраф – у перерахунку 150 тисяч доларів США.

Жертвами отруєння стали передусім жителі сходу і півдня країни, але серед понад 40 отруєних, які сьогодні перебувають в лікарнях, є вже і двоє пражан.

Жертви отруєнь є на Словаччині, Польща відкидає причетність до метанолу

Географія розповсюдження смертельного напоїв, як свідчить поліція і самі отруєні метанолом люди, вже вийшла за межі Чеської Республіки. Четверо отруєних лежать у шпиталях Словаччини, уважно стежать за станом справ і в сусідній Польщі.

На думку Мірослава Керна, оглядача братиславського щоденника Sme, словаки не панікують, однак закликають до пильності.

«У Словаччині ця ситуація не така серйозна, як у Чехії, де вже померло 20 людей, – каже він. – Є четверо словаків, госпіталізованих у Пряшеві. Як з’ясувалось, вони випили алкоголь, куплений у Чехії. Наша поліція почала перевірку вітчизняних виробників, щоб виявити нелегальне виробництво. Тобто в нас поки що спокій. Але чекаємо ближчим часом спеціальних постанов, які будуть більш суворими до контролю продажу виробленого алкоголю в домашніх умовах».

Останньою, 20-ю жертвою є жінка з міста Чеський Тєшін, що на кордоні з Польщею. Польський уряд заперечує можливість ввозу отруєного алкоголю з Польщі. Таким чином і досі, хоча минає вже другий тиждень трагічних подій, точно ні виробник алкоголю з метанолом, ні ті, хто його закупив для торгової мережі, не названі. Хоча певні сліди у справі вже є.

«Слідчі, які вивчають події, пов’язані з метил-алкоголем, мають вже кілька версій, але не можемо про це сказати більше. Ми вже пред’явили звинувачення 23 особам і працюємо з інформацією, яку отримали з різних допитів», – повідомив один із команди слідчих чеської поліції Томаш Голань.

Щоденні економічні втрати – понад 1 мільйон доларів США

Найбільше сьогодні б’ють на сполох власники чеських ресторанів, кав’ярень і барів. Якщо заборона продажу алкоголю триватиме місяць чи довше, багатьом із них загрожує банкрутство.

Не заспокоїв громадськість і міністр охорони здоров’я Чехії Леош Геґер. «Заходи безпеки громадськість сприйняла з відносним розумінням. Однак відбуваються дебати, якими будуть економічні втрати і що дрібним підприємцям, наприклад, власникам барів, загрожує крах», – зазначив міністр.

Фінансові втрати вже підраховані. Заборона продажу алкоголю 20-відсоткової міцності обходиться Чехії в перерахунку в понад 1 мільйон доларів щодня. Зокрема, виробники і продавці алкоголю недораховують щоденно 750 тисяч доларів. Поки що рятує економіку рідне чеське пиво, на яке перейшла більша частина чехів і туристів, але чи витримає пиво конкуренцію рому, коли настануть холоди, не береться сказати ніхто.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG