Доступність посилання

ТОП новини

Польща припиняє продаж чеського міцного алкоголю через отруєння в Чехії


Фото з одного з празьких барів іще перед забороною минулого тижня
Фото з одного з празьких барів іще перед забороною минулого тижня
Польща підтвердила в понеділок своє рішення припинити продаж у країні міцних алкогольних напоїв із Чехії через скандал зі смертями і отруєннями людей від вживання напоїв із метиловим спиртом фальшованих чеських марок.

Як пояснив головний санітарний інспектор Польщі Марек Пособкевич, заборона на продаж алкоголю з Чехії, за винятком вина і пива, триватиме наразі місяць.

Польські засоби інформації повідомляють, що останнім часом не менш як чотири людини в Польщі померли від вживання фальшованого міцного алкоголю зі вмістом високо отруйного метилового спирту; принаймні дві з цих смертей, як вважають, спричинив алкоголь чеського походження.

У самій Чехії в понеділок повідомляють про вже двадцять померлих за останні дні від уживання напоїв зі вмістом метилового спирту, підроблених під вироби популярних дешевих чеських марок. Смерті тривають попри те, що ще наприкінці минулого тижня в країні заборонили продаж усіх алкогольних напоїв міцністю понад 20 відсотків спирту і попереджають не пити куплених раніше підозрілих напоїв.

В уряді заявляють, що заборона на міцний алкоголь може тривати тижнями, не менш як місяць, а, можливо, й довше. Поліція Чехії затримала в справі цих отруєнь понад 20 людей, виявила значну кількість нелегальних виробництв алкоголю, але досі не може викрити джерела походження метилового спирту і шляхів його постачання в широку нелегальну мережу.

За словами чеського об’єднання легальних виробників міцного алкоголю, нелегальний ринок цих напоїв у Чехії, що має на меті обійти високі податки й акцизи, становить близько чверті від загального.
XS
SM
MD
LG