Доступність посилання

ТОП новини

Копти США відхрестились від антимусульманського фільму, через який вбивають


Прихожани Коптської православної церкви в Каліфорнії шоковані тим, що один з членів місцевої громади є автором скандального фільму, який спровокував хвилю протестів у мусульманському світі. Лідери коптської церкви у Лос-Анджелесі категорично не погоджуються з позицією висловленою у фільмі й засуджують будь-які форми насильства.

Цієї неділі православна коптська церква відзначала день одного зі своїх святих покровителів. Отець Серапіон проводив обряд хрещення і благословляв прихожан, більшість з яких вихідці з Єгипту. Але думки місцевої громади були цього дня з їхньою далекою батьківщиною, де розгорілися протести через образливий для мусульман фільм. В результаті одного з таких протестів у Лівії минулого тижня загинув Посол США в цій країні Кристофер Стівенс. Стівенс допомагав лівійцям встановити демократичні інститути після падіння режиму Муамара Каддафі.

Протести серед мусульман спровокував фільм, який висміює пророка Мухамеда. Попри те, що його автор – приватна особа, учасники протестів звинувачують американський уряд. Чоловік, який стоїть за виробництвом фільму – мешканець Каліфорнії Накула Басселлі Накула. Він називає себе коптським християнином. Раніше він сидів у американській в’язниці за фінансові махінації. Але цього разу поліція не може йому пред’явити звинувачень у виробництві фільму, оскільки Конституція США захищає право громадянина на свободу висловлювання.

Глава Коптської Церкви у Лос-Анджелесі отець Серапіон закликає мусульман світу не судити усіх християн за вчинком однієї людини. «Ми вважаємо, що фільм суперечить нашій християнській вірі. Ми не підтримуємо образи представників інших віросповідань», – каже він.

Прихожани коптського храму у Каліфорнії кажуть, що не знають особисто ймовірного автора фільму Накулу. Отець Джозеф Булес намагається передати мусульманам світу, що ані їхня церква, ані Америка в цілому не мають відношення до цього фільму.

Ми дуже засмучені тим, що дії однієї особи пов’язують з усією громадою. Ця людина може бути коптським християнином, але коптська церква не відповідає за його вчинки
Джозеф Булес
«Ми дуже засмучені тим, що дії однієї особи пов’язують з усією громадою, – говорить отець Джозеф Булес. – Ця людина може бути коптським християнином, але коптська церква не відповідає за його вчинки. Ми засуджуємо фільм і його зміст. Також ми засуджуємо будь-які прояви насильства».

Поліція залишила ймовірного автора фільму під вартою для, щоб захистити його від можливого нападу. Дехто у коптській громаді в Каліфорнії також побоюється, що прихожани церкви можуть стати об’єктом помсти через скандальний фільм, до якого вони не мають жодного відношення.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG