Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські дороги: полатають чи капітально відремонтують?


Дорога в Черкасах
Дорога в Черкасах
Черкаси – Черкаські дороги, на думку жителів міста, найгірші в Україні. Водії констатують: по деяких вулицях та провулках їздити неможливо. І хоч керівництво міста у всі часи намагалося покращити ситуацію, лише цього року в Черкасах розпочався капітальний ремонт основних магістралей міста.

Водій Дмитро Поєдинок якість черкаських доріг «перевірив» на власному авто. Через яму на дорозі, що на околиці міста, його «Москвич» перетворився на купу брухту. Водій переконує, що їхав обережно, але не побачив яму, бо після великого дощу вся вулиця була залита водою.
Вибилося скло, вилетів мотор, відкрились двері. Машина ремонту не підлягає

«На швидкості 30 кілометрів, можливо, трохи більше, ми заїхали в калюжу. Там виявилася надзвичайно велика яма. Ми в неї заїхали: вибилося скло, вилетів мотор, відкрились двері. Машина ремонту не підлягає. Коли сталася аварія, ми дзвонили у службу, яка відповідає за дороги. Вони нас скидали або переключали на інших, які теж скидали», – каже Дмитро Поєдинок.

Внаслідок аварії постраждав і пасажир автівки: він сильно вдарився головою та втратив свідомість. Поки що чоловіки визначаються, чи будуть судитися з міською владою.

Натомість у Черкаській мерії Радіо Свобода повідомили, що вулицю, де Дмитро розбив своє авто, найближчим часом ремонтувати не збираються. Кажуть, що це дуже дорогий проект – близько 20-30 мільйонів гривень. У міській скарбниці таких коштів поки що немає.

За неякісні дороги – штраф

Тим часом, у Черкасах триває капітальний ремонт основних магістралей міста, який здійснює харківська фірма ТОВ «Управління механізації «Аерошляхбуд». До кінця року 9 черкаських вулиць капітально відремонтують майже за 100 мільйонів гривень. Трохи більше половини з них – це кошти, отримані від випуску муніципальних облігацій. Решта – від продажу землі підприємству «Азот» та від продажу центрального готелю «Черкаси».

Восени минулого року за 5 мільйонів гривень частково відремонтували кілька вулиць. Втім, як зауважує міський очільник Черкас Сергій Одарич, минулорічні підрядники виконали роботи неякісно і жодних компенсацій місту не сплатили. Цього ж року міська влада вирішила убезпечитися від повторення такої ситуації.
Маючи сумний досвід попереднього року, внесли обов’язкову умову – банківську гарантію – 5 мільйонів гривень
Сергій Одарич

«Штрафні санкції обов’язково передбачені. Це була умова тендеру. Ми цього року, маючи сумний досвід попереднього року, внесли обов’язкову умову – банківську гарантію – 5 мільйонів гривень. В разі, якщо роботи не будуть виконані в повному обсязі чи будуть неналежної якості, міський бюджет автоматично отримає кошти від банку. А вже далі банк буде стягувати кошти із підрядника, який несумлінно виконав», – зауважив Сергій Одарич.

Ремонт доріг під пильним оком технагляду

Нині за всіма етапами капітального ремонту стежать представники технічного нагляду. Керівник групи такого нагляду Ірина Звездічева переконує: цього року черкаські дороги дуже якісно ремонтують.
Є зауваження, є недоліки, але ми їх намагаємося виправляти
Ірина Звездічева

«Із 1968 року я живу в цьому місті і, в принципі, не пригадую, щоб так якісно клали дороги. Є зауваження, є недоліки, але ми їх намагаємося виправляти. Недоліки, наприклад, неякісно покладено шви, або там, де утворилися калюжі нахил не той, чи зауваження щодо встановлення бордюрів», – пояснює Ірина Звездічева.

Водночас депутат Черкаської міської ради Віктор Білоусов обурюється тим, що асфальтувати дороги почали лише наприкінці серпня. Хоча офіційно капітальний ремонт у Черкасах розпочався 7 липня.
Кожен рік повинні планово виконуватися роботи по капітальному та поточному ремонтах
Віктор Білоусов

«Вже 6-7 років до такого жахливого стану доведені черкаські вулиці. Такого не повинно бути. Кожен рік повинні планово виконуватися роботи по капітальному та поточному ремонтах. 25 липня гроші з казначейства пішли на виконавців, тобто проплачені були гроші. І тільки у вересні ми починаємо ремонтувати. Уже осінь і треба було раніше провести цей тендер і не «маринувати» гроші», – сказав Радіо Свобода Віктор Білоусов.
Нову дорогу прокладають на вулиці Смілянській
Нову дорогу прокладають на вулиці Смілянській

Провулками як було страшно їздити, так і досі страшно – черкаський водій

Окрім капітального, у Черкасах триває і поточний ремонт, яким опікується комунальне підприємство «Челуаш». Цього року дороги полатають більше ніж на 8 мільйонів гривень. Однак до ямкового ремонту жителі міста ставляться скептично.
Що таке ямковий ремонт доріг водії міста Черкаси добре знають
Євген Артеменко

«Поремонтовано три-чотири дороги, ямковий ремонт зробили. Але що таке ямковий ремонт доріг водії міста Черкаси добре знають. І, я думаю, що вже навесну ми матимемо схожу ситуацію, яка була минулоріч. І крім того дуже багато районів, вулиць залишаються так і не полатаними. А провулки – по них як було страшно їздити, так і досі страшно їздити», – зауважує водій Євген Артеменко.

Цікаво, що разом зі своїм творчим об’єднанням Євген Артеменко ще до початку капітального ремонту створив жартівливу програму про сумні реалії черкаських доріг «Трясця 1. Черкаські «Дороги». І якщо жителі міста, особливо в мережі інтернет, сприйняли зміст цього відео, то представники міської влади, зокрема у висловлюваннях у мережі «Фейсбук», написали, що його суті «не зрозуміли».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG