Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали вигадали, як саджати журналістів


Київ – Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи. Законопроектом передбачено кримінальну відповідальності за наклеп, який полягатиме в умисному поширенні неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи, за умови, що такі дії спричиняють тяжкі наслідки. В опозиції це рішення парламенту назвали наступом на професію «журналіст» перед виборами.

За законопроект регіонала Віталія Журавського проголосувало 244 депутати. Документом передбачено, що наклеп, який спричинив тяжкі наслідки, карається штрафом у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами, або обмеженням волі до двох років. Наклеп, вчинений шляхом публічного демонстрування у творах або засобах масової інформації, карається штрафом у розмірі до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами, або обмеженням волі на строк до п’яти років. Це ж діяння, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого злочину, карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк до 3 років, йдеться у проекті змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Таким чином Партія регіонів у період виборів зачищає інформаційне поле, вважає заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Ми живемо у корупційній країні де немає правосуддя – це небезпечно для журналіста
Микола Томенко

«На мою думку, коли ми живемо у корупційній країні, де немає правосуддя, це небезпечно для журналіста, і небезпечно для професії. Це замах на професію. Я це пов’язую з виборами і періодом після виборів. Складається враження, що це підстраховка, щоб підкоригувати активних журналістів і активних політиків. Поки що це жовта картка, бо червона буде, коли в цілому проголосують і Президент підпише», – відзначив Томенко.

Передали куті меду – Олійник

Тим часом у Партії регіонів припускають можливість того, що до остаточного ухвалення змін норму про кримінальну відповідальність із законопроекту приберуть. Утім, інші види відповідальності за наклеп мають залишитися суворими, зазначає член фракції цієї політичної сили Володимир Олійник.
Будемо поправляти і Президент своє слово скаже, думаю, що до другого читання почистимо
Володимир Олійник

«Позбавлення волі, на мій погляд, тут передали куті меду, у першому читанні. Будемо поправляти і Президент своє слово скаже, думаю, що до другого читання почистимо. Але відповідальність повинна бути достатньо високою. Коли ви хочете написати, що хтось корупціонер, то напишіть, що в його діях є ознаки корупції. Не стверджуйте, а говоріть, щоб перевіряли. Треб ж вчитися врешті-решт розмовляти цивілізовано», – наголосив у коментарі для Радіо Свобода Олійник.

Депутати повернули до Кримінального кодексу архаїчні норми – Сюмар

Відповідальність за поширення недостовірної інформації за європейськими нормами не може бути кримінальною, на початку 2000-х років таке правопорушення декриміналізувала й Україна, відзначила у розмові з Радіо Свобода виконавчій директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Відтак, за її словами, повернення до суворих норм відповідальності можна розцінювати лише як спробу залякати тих, хто наважується на критику влади.
Настільки серйозного відкату назад із правами журналістів і свободою слова в Україні годі собі було би уявити
Вікторія Сюмар

«Настільки серйозного відкату назад із правами журналістів і свободою слова в Україні годі собі було б уявити. Публічні висловлювання, що впливають на честь та гідність, – дуже розпливчаста категорія, під неї можна підвести не лише поняття «корупціонер». Але, якщо журналіст напише про те, що в політика є зв’язок з якимись олігархічними колами, а в нього після того розболиться голова? Ми будемо тепер писати тільки про те, що постановляє суд, до роботи якого є надзвичайно багато запитань?» – наголошує Вікторія Сюмар.

За словами Володимира Олійника, до парламентських виборів законопроект не буде ухвалений остаточно, адже для підготовки документа до другого читання, і в разі ухвалення, для його вивчення Президентом перед підписанням знадобиться більше часу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG