Доступність посилання

ТОП новини

«Захопи Волл стріт» протестами відзначив річницю


Рух проти соціальної нерівності «Захопи Волл стріт», що минулого року виник у Нью-Йорку і миттєво розповсюдився по всій країні, відзначив свою першу річницю.

Торік, сотні тисяч американців, натхненні ідеєю боротьби проти несправедливого розподілу багатства, виходили на вулиці міст і розкладали у парках та скверах наметові табори. Щоправда, з часом, рух без лідерів, без головного гасла і без визначеної мети – поступово згас. Але у річницю зародження, його найактивніші учасники нагадали про себе гучною акцією протесту у Нью-Йорку.

Демонстранти прийшли захопити Волл стріт, утім там на них уже чекала поліція. Тож вони окупували територію за квартал від Нью-Йоркської Фондової Біржі, де намагалися донести пересічним американцям, що один відсоток багатих американців узурпували владу в США. Фермер зі штату Масачусетс Беррі Найт говорить, що американці повинні повернути собі контроль над урядом, забравши його у корпорацій.

«Нажаль, ми сьогодні маємо уряд, яким керують великі банки, лобісти, корпорації. Він більше не представляє інтереси пересічних американців. Те, що колись було демократичною країною, тепер перетворилося на «корупократичну», – сказав Беррі Найт.

Чимало демонстрантів були арештовані за те, що заважали рухові людей на вулицях і тротуарах. Серед них і Антоніо Серна, який прийшов підтримати протест з багатьох причин. «Через свободу і пенітенціарну систему, безкоштовну освіту…, - багато причин, надто багато», – каже він.

А поруч, невелика демонстрація закликає звернути увагу на екологічні проблеми, як то забруднення навколишнього середовища і гідравлічний видобуток сланцевого природного газу. Інші демонстранти, у масках Барака Обами і Мітта Ромні, висміюють, як вони це називають, корупційне корпоративне фінансування американських виборів. Сценічний персонаж «містер Банківські Гроші» каже, що немає різниці кого виберуть американці – чинного президента чи республіканця Ромні. Він все одно уже купив їх обох.

«Я уже про все потурбувався. Вони робитимуть те, що я їм скажу робити», – запевняє містер Банківські Гроші.

Рух «захопи» часто критикують за те, що його учасники не пропонують шляхів вирішення проблем які піднімають. Більшість з них хочуть залишатися поза політикою. Втім, невелика частина активістів переконана, що рух не матиме успіху поки не вступить у політичну боротьбу. Серед таких – Шерман Джексон. «Чимало людей кажуть, що політика – корумпована, тож вони не хочуть іти тим шляхом, – каже він. – Але очевидно, що закони, які ми хочемо змінити, приймають політики, котрих ми обираємо та люди, які фінансують їх кампанії».

Рух «захопи» першу річницю відзначив досить гучно. А демонстранти засудили вчинки поліції заявивши про рукоприкладство. Та врешті решт, поліція діяла за наказом тих посадовців, які самі ж і захопили Волл стріт, посівши крісла у владних кабінетах.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG