Доступність посилання

ТОП новини

Президент Саакашвілі пообіцяв покарати причетних до тортур (ВІДЕО)


Люди в Тбілісі протестують проти тортур, 19 вересня 2012 року
Люди в Тбілісі протестують проти тортур, 19 вересня 2012 року
Прага – Міністр виконання покарань і правової допомоги Грузії Хатуна Калмахелідзе у середу добровільно пішла у відставку у зв’язку з оприлюдненням у вівторок опозиційними телеканалами відеозапису тортур в Глданській в’язниці Тбілісі. Радіо Свобода інформує з Грузії, що майже всі причетні до тортур заарештовані. Президент Саакашвілі назвав у телевізійному виступі ці факти «обурливими діяннями, направленими проти гідності та прав людини» і пообіцяв, що всі причетні до цього будуть покарані.

Скандал з приводу тортур у в’язниці столиці Грузії розгорівся відразу після оприлюднення у вівторок телеканалами Тбілісі «Маестро» і ТВ-9 кадрів знущань над в’язнями з боку працівників Глданської в’язниці, знятих прихованою камерою. Відео надав для показу колишній працівник цієї в’язниці Володимир Бедукадзе, який втік до Бельгії.
Рік тому вже були зареєстровані випадки, коли омбудсмен фіксував смерть замордованих в’язнів
Шорена Шавердашвілі

Під час демонстрації цих кадрів Шорена Шавердашвілі, головний редактор журналу Liberali зауважила, що такі зловживання у грузинських в’язницях є систематичними.

«Це не перший факт тортур у в’язницях. Рік тому вже були зареєстровані випадки, коли омбудсмен фіксував смерть замордованих в’язнів. Лише у минулорічному звіті є 140 різних випадків фіксації тортур чи незадовільного ставлення до в’язнів. Таким чином – це дійсно жахлива тенденція, що триває», – наголосила Шорена Шавердашвілі.

Влада Грузії запевняє, що нові факти тортур на відео – це провокація опозиції

Хоча вже згадана Шорена Шавердашвілі та інші представники опозиції закликали до відставки міністрів внутрішніх справ та юстиції, все ж на цей час пішла з посади лише міністр виконання покарань і правової допомоги Грузії Хатуна Калмахелідзе. Володимир Будкадзе також стверджував, що в’язнів мордують за прямими наказами керівника міністерства внутрішніх справ Бачо Ахалая.

Теа Цулукіані, активістка опозиційної партії «Грузинська мрія» мільярдера Бідзіни Іванішвілі, сказала журналістам, що у цьому винна влада Саакашвілі.
Їх мордують у в’язницях, поводяться з ними жорстоко, не гуманно, становище їхнє погіршується
Теа Цулукіані

«Нині грузинська громадськість побачила матеріали, які вказують на те, що наших в’язнів піддають тортурам, їх мордують у в’язницях, поводяться з ними жорстоко, не гуманно, становище їхнє погіршується. Згідно з Європейською конвенцією, ми вважаємо все це тортурами. І влада президента Саакашвілі знущається над людьми у грузинських в’язницях», – зазначила речниця «Грузинської мрії».

На відеокадрах, більшість з яких було знято в Глданській в’язниці Тбілісі 24 серпня цього року, видно чимало охоронців, які беруть участь у тортурах. На одному відео показано плач в’язня, якого зґвалтували за допомогою палиці. Міністерство внутрішніх справ негайно заарештувало трьох керівників згаданої в’язниці.



Влада Грузії стверджує, однак, що організатором цієї, як вони висловлюються, «дискредитації керівництва країни», став опозиціонер Тамаз Тамазашвілі, пов’язаний із партією «Грузинська мрія», ув’язнений за злочин у цій же тюрмі. Син Тамазішвілі є кандидатом від партії «Грузинська мрія» до парламенту, сам Тамаз є тестем радника Бідзіни Іванішвілі, Іраклія Гарібашвілі.

Тамаза Тамазашвілі заарештували невдовзі після початку політичної кар’єри Бідзіни Іванішвілі у жовтні 2011 року за звинуваченням у торгівлі зброєю. Він відбуває покарання терміном три з половиною роки і називає це «політичним переслідуванням». Правляча в Грузії партія Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух» використовувала свого часу Тамаза Тамазашвілі, який працював перед Трояндовою революцією 2003 року в міністерстві внутрішніх справ, для атак на рух Бідзіни Іванішвілі.

Парламентські вибори у Грузії мають відбутися 1 жовтня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG