Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську скандал із грішми «на виконання наказів виборців»


Дніпропетровськ –У Дніпропетровській міській раді – конфлікт через гроші. Депутати-регіонали витратили всі кошти зі статті бюджету «на виконання наказів виборців», заявляють в опозиції. Кажуть, що депутатам, які не є членами фракції Партії регіонів, фактично відмовлено в можливості отримати фінансування для робіт на округах. Водночас міська влада, що представляє Партію регіонів, звинувачення відкидає, зазначаючи, що кошти не витрачені, їх виділяють з відставанням через проблеми з наповненням бюджету.

Депутат однієї з опозиційних фракцій Дніпропетровської міської ради (від «Фронту змін») Вадим Гетьман коштів із бюджету на виконання прохань своїх виборців чекає вже понад півроку. Він каже, що і сума невелика, і заявку подав ще в лютому, однак грошей як не було, так і нема.
Зараз не зрозуміло, хто виконує накази моїх виборців
Вадим Гетьман

«Упродовж 20 років депутати міської ради, яких обрали жителі на якійсь певній території, виконували їхні накази. Зараз не зрозуміло, хто виконує накази моїх виборців. Із лютого я подав запит – до мене звернувся дитячий садок – всього на 5 тисяч 800 гривень, щоб вставити металопластикове вікно. Запит не розглянутий, руху немає. До мене приходять виборці – я нічого не можу відповісти», – заявив депутат.

Проблеми з отриманням грошей для виборців мають й інші непровладні депутати. На кожного народного обранця цьогоріч із міського бюджету мали виділити понад 300 тисяч гривень, кажуть вони.

Що сталось із 38 мільйонами гривень, запланованих у бюджеті «на накази виборців», з’ясовує керівник фракції «Україна майбутнього» Сергій Жуков. На офіційний запит із профільного департаменту, зауважує він, надійшла відповідь: депутати Партії регіонів вже витратили всі гроші, передбачені на виконання наказів виборців. Цим коштом на округах регіонали ремонтували дороги, ставили дитячі майданчики, допомагали малозабезпеченим, дізнався депутат.
В односторонньому порядку взяли й повністю нівелювали роль інших партій. Є одна партія, яка роздає гроші, і все
Сергій Жуков

«В односторонньому порядку взяли й повністю нівелювали роль інших партій. Є одна партія, яка роздає гроші, і все. Я вважаю, що така ситуація неприйнятна і виборці тієї чи іншої партії мають право отримати допомогу. Я звертався із запитами, але мені відмовлено, бо сума вже вибрана», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Жуков.

Влада з’ясовує

У профільному управлінні міськради цю інформацію не коментують. На сесії фахівці отримали доручення від міського голови з’ясувати ситуацію й надати звіт. Тим часом у коментарі Радіо Свобода міський голова Іван Куліченко заявив, що певні проблеми з виділенням коштів депутатам є через проблеми з наповненням бюджету розвитку.
Чи одних депутатів фінансують, а інших не фінансують – оце доручення я дав, щоб з’ясували
Іван Куліченко

«На сьогодні кошти, що закладені до бюджету розвитку, використані на 37 відсотків. У кого що витрачено, я не знаю. Є певні відставання в наповненні бюджету розвитку, тому що земля продається погано, майно продається погано і бюджет розвитку виконується важко. А от питання – чи одних депутатів фінансують, а інших не фінансують – оце доручення я дав, щоб з’ясували. А те, що гроші витрачені, – це не відповідає дійсності», – сказав міський голова.

Між тим в опозиції заявляють: якщо проблема не вирішиться найближчим часом, то незабаром кінець бюджетного року і запланованих коштів можна вже не побачити.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG