Доступність посилання

ТОП новини

Після парламентських виборів буде чимало кримінальних справ?


Київ – Про порушення під час виборчої кампанії та в день голосування українцям пропонують розповідати в інтернеті. Cпеціальний інтернет-ресурс для фіксації порушень виборчого законодавства ELECTUA.ORG відкрила міжнародна громадська ініціатива «Інтерньюз-Україна». Експерти у подібних проектах бачать поштовх до розвитку громадянського суспільства, а також підстави для відкриття численних кримінальних справ проти порушників після виборів.

В Україні з’явилася ще одна ініціатива інтернет-фіксацій порушень виборчого законодавства – ELECTUA.ORG. Це проект Міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна», який дає українцям можливість особисто долучитись до контролю за парламентськими виборами 2012.

Про порушення виборчого законодавства як під час виборчої кампанії, так і безпосередньо у день голосування усі охочі зможуть повідомляти на сайті проекту. Для цього їм необхідно надіслати листа з описом неправомірних дій і зафіксувати регіон порушення на спеціальній інтернет-мапі. При цьому інформацію на карті модератори ресурсу обіцяють оновлювати щодня, у той час, коли на мапах інших проектів це робиться несистематично, кажуть вони.

Виявляти порушників виборчого законодавства «Інтерньюз-Україна» пропонує і користувачам соціальних мереж: Facebook, Google+, Twitter, ВКонтакте, а також гарячої телефонної лінії проекту.

Всі факти порушень будуть перевірені

Однак перш ніж порушення визнають, усі повідомлення перевірятимуть на достовірність, наголошують представники ELECTUA.ORG. Зокрема, за словами менеджера проекту Віталія Бохняка, це дозволить правозахисникам, юридичним організаціям чи міжнародним експертам використовувати ці дані під час власного моніторингу парламентських виборів 2012.
Ми маємо представників у кожній області, а також активно співпрацюємо з іншими громадськими організаціями (ОПОРА, КВУ, «Чесно»)
Віталій Бохняк

«Наші модератори будуть перевіряти інформацію за кількома напрямками: за змістом, за джерелом повідомлення, за контекстом. Окрім того, ми маємо представників у кожній області, а також активно співпрацюємо з іншими громадськими організаціями (ОПОРА, КВУ, «Чесно») щодо перевірки отриманих даних про порушення. Водночас у нас є юридична підтримка, тож у разі виникнення сумнівів ми консультуємось одразу з юристами», – каже він.

Водночас голова правління «Інтреньюз-Україна» Костянтин Квурт зауважує, що ELECTUA.ORG – інформаційний проект і спрямований насамперед на виявлення порушень, а не на боротьбу з ними. На його думку, подібні ініціативи мають привернути увагу громадськості до цінності «прозорого, відкритого і чесного процесу волевиявлення».

«Члени партій можуть повідомляти про порушення так само, як усі громадяни, використовуючи інтернет. Це рівноправ’я і це демократично. Проект дозволить учасникам перегонів – політичним партіям, – робити об’єктивні висновки про те, якої якості людей вони наймають на місцях», – зауважує він.

Вибори-2012 – шлях до громадянського суспільства?

На думку ж політолога Михайла Погребінського, подібні ініціативи є корисними, адже виховують громадянське суспільство і дозволяють українцям відчувати важливість власної участі у житті країни. Водночас експерт припускає, що після виборів порушення, виявлені саме завдяки таким проектам, стануть підставами для численних судових позовів.
Після виборів будуть десятки, а то і сотні судових процесів, майже у кожному окрузі з 225
Михайло Погребінський

«Після виборів будуть десятки, а то й сотні судових процесів, майже у кожному окрузі з 225. І розглядатися це буде ще мінімум півроку після виборів. Але в тих місцях, де є очевидні лідери, судові справи не зовсім цікаві. А там, де є конкуренція суттєва, там дуже багато буде судових справ і проти одних, і проти інших», – припускає експерт.

ELECTUA.ORG – не перша ініціатива інтернет-фіксації виборчих порушень в Україні. Подібні проекти пропонують також «Майдан-моніторинг 2012», Комітет виборців України та Громадянська мережа «Опора».
XS
SM
MD
LG