Доступність посилання

ТОП новини

Урок голландської історії для української опозиції


Одна із основних проблем опозиції на виборах – довести, що вони принципово відрізняються від влади. Це непросто, бо депутати від більшості та від опозиції часто не відрізняються навіть у дрібницях: костюми, годинники, машини… І ті, й інші підкреслюють свою статусність.

За аксесуарами вони один до одного ближчі, ніж до своїх виборців. Інформації про це було більш ніж достатньо, а останній репортаж про депутатські понтові годинники – лише зайве тому підтвердження.

З огляду на це згадав випадок із голландської історії XVI століття, коли Голландія в силу династичних обставин належала іспанському королю. Коли делегація голландських дворян подавала петицію королівському намісникові, то іспанських грандів вразив надто скромний зовнішній вигляд голландських дворян. За це іспанці зневажливо їх назвали гезами (від голландського Geuzen – жебраки).

Але голландці за таке прізвисько не образилися. Ба більше – невдовзі борці за звільнення з-під іспанської влади самі себе стали так називати. Причому, голландці не були біднішими за іспанців. Просто вони були іншими: думали про інше, вбиралися по іншому, мали інші цінності та пріоритети… Думаю, саме тому маленькі бунтівні провінції змогли 80 років провоювати з найбільшою на той час імперією за свою незалежність і, в підсумку, перемогти.

Повертаючись із чужої історії в наше сьогодення, зазначимо: проблема не в тому, щоби обрати замість багатих бідних. За чинної системи останні також дуже швидко стануть «статусними». Проблема в тому, щоби знайти інших – людей з іншими пріоритетами. І це вже проблема не так української опозиції, як українських громадян.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG