Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський говоритиме з Януковичем про проблеми у відносинах з ЄС – Кінах


Київ – У четвер, 20 вересня, в Україну прибуває з державним візитом Президент Польщі Броніслав Коморовський. У його програмі зустріч з Президентом Віктором Януковичем у форматі «віч-на-віч». Після неї заплановані українсько-польські переговори під головуванням глав держав. Крім того, Янукович та Коморовський візьмуть участь в заключній частині ХІ Економічного форуму «Україна-Польща». Прес-служба Президента Польщі повідомляє також, що під час візиту обговорюватиметься і питання європейських перспектив України. Утім, експерти зауважують, що діалог на цю тему залишатиметься формальним і навряд чи помітно просунеться.

Економічна співпраця, історична спадщина та європейські перспективи України будуть основними питаннями у програмі державного візиту Президента Польщі Броніслава Коморовського в Україну. Про це Радіо Свобода повідомив голова Українського союзу промисловців і підприємців, депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. За його словами, у межах бізнес форуму Україна-Польща Броніслав Коморовський візьме участь у обговоренні двосторонніх торговельних відносин у контексті адаптації української економіки до умов співпраці з Європейським Союзом на принципах вільної торгівлі. Під час українсько-польських перегорів також йтиметься про подальше спрощення візового режиму між двома країнами та про перспективи європейської інтеграції України, відзначив Анатолій Кінах.

Угода про асоціацію і вільну торгівлю вже парафована, необхідно шукати шляхи до її підписання. Це буде темою переговорів, включаючи проблеми які виникли у відносинах України з ЄС
Анатолій Кінах
«У зв’язку з кризовими явищами в економіці Європейського Союзу в нас зменшується товарообіг, зменшується обсяг інвестицій. Політична складова впливає мінімально. Польща залишається нашим потужним партнером. Поляки завжди, незалежно від кон’юнктури,підтримували наші намагання. Угода про асоціацію і вільну торгівлю вже парафована, необхідно шукати шляхи до її підписання. Це буде темою переговорів, включаючи проблеми які виникли у відносинах України з ЄС», – зауважив Кінах.

Поляки чекатимуть, коли в Україні з’явиться адекватна влада – експерт

Утім Броніслав Коморовський навряд чи розраховує на істотне просування у переговорах щодо підписання угоди про Зону вільної торгівлі, вважає експерт з питань українсько-польських відносин Андрій Павлишин. На його думку, нинішній візит Президента Польщі – це, скоріше, прояв ввічливості, покликаний зберегти формальний діалог Україна-ЄС з розрахунку на краще майбутнє.

У польських еліт зараз в Україні немає партнера співрозмовника. Але хлопці з Києва цього не розуміють, або вдають, що не розуміють. Поляки терпляче чекатимуть, коли нарешті з’явиться якась адекватна влада
Андрій Павлишин
«Польські політики підтримували й підтримуватимуть завжди відносини з Україною, незалежно від рамкових відносин між Україною і Європейським Союзом чи наявним в Україні урядом. Інша річ, що у польських еліт зараз в Україні немає партнера співрозмовника. Але хлопці з Києва цього не розуміють, або вдають, що не розуміють. Поляки терпляче чекатимуть, коли нарешті з’явиться якась адекватна влада», – зазначив Павлишин.

За повідомленням прес-служби Президента Польщі другий день його візиту в Україну, 21 вересня, буде присвячений відкриттю польського військового кладовища на території Національно-культурного заповідника «Биківнянські могили».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG