Доступність посилання

ТОП новини

Україна виплатить 39 тисяч євро за двома рішеннями Страсбурзького суду


Європейський суд із прав людини, Страсбург
Європейський суд із прав людини, Страсбург
Європейський суд із прав людини постановив, що влада України має виплатити грошові компенсації на загальну суму у 39 тисяч євро за двома позовами – українців Юрія Федорченка та Зої Лозенко, а також Петра Титаренка. Про це йдеться у прес-релізі суду.

У заяві перших двох позивачів зазначено, що 28 жовтня 2001 року високопоставлений співробітник міліції підпалив будинок Юрія Федорченка. У пожежі загинули п’ятеро родичів позивачів.

Суд погодився з позивачами, які вказали на те, що влада не провела ретельного та ефективного розслідування обставин смерті їхніх близьких, а також що злочин мав расистський характер. Суд визнав порушення за двома статтями Європейської конвенції про захист прав людини та зобов’язав Україну виплатити позивачам компенсацію на загальну суму у 28 тисяч євро.

У позовній заяві Петра Титаренка йдеться про те, що у квітні 2004 року українська влада у 1996 році обвинуватила його у вбивстві та спробі вбивства кількох міліціонерів, а також у незаконному зберіганні зброї. Українця засудили до 15 років ув’язнення.

Позивач оскаржував у суді погані умови свого утримання в камері попереднього ув’язнення, а також висловив невдоволення тим, що його попереднє ув’язнення тривало необґрунтовано довго. Суд визнав порушення за п’ятьма статтями конвенції і зобов’язав владу України виплатити Титаренкові 11 тисяч євро компенсації.
XS
SM
MD
LG