Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння Литвиненка у Лондоні: оголошені принципи судового дізнання


Лондон – Оголошені основні принципи судового дізнання у справі смерті колишнього працівника російських спецслужб Олександра Литвиненка. Процес почнеться у перші місяці 2013 року.

Минуло понад 6 років відтоді, як у лондонській лікарні в муках помер Олександр Литвиненко, який попросив притулку в Британії. Заскочені дивовижними симптомами, медики не відразу виявили, що пацієнт зазнав отруєння рідкісною радіоактивною речовиною полонієм-210.

Литвиненко гостро виступав проти Володимира Путіна і був близький до іншого втікача з Росії – Бориса Березовського. Ці обставини спричинили припущення, що у смерті самого Литвиненка могла бути зацікавлена російська влада.

Розслідування Скотланд-Ярду виявило радіоактивні сліди полонію в кількох місцях, і через них вийшли на росіянина Андрія Лугового, який восени 2006 року зустрічався в Лондоні з померлим.

Росія не видає підозрюваного

Москва відмовилася видавати Лугового, якого поліція назвала головним підозрюваним, що стало на перешкоді судовому процесу.

Вдова померлого Марина Литвиненко сказала в інтерв’ю британському телебаченню, що судове дізнання для неї – єдина надія.

«Я хотіла б знати, хто убив його і чому. Я це сказала 6 років тому, і тепер сподіваюся, що, нарешті, матиму відповідь після цих довгих років», – каже вдова, яка покладає відповідальність за смерть свого чоловіка на російську владу.

Головна відмінність судового дізнання від звичайного суду полягає у тому, що дізнання не оголошує вироку винному, бо підсудного немає.

Але навіть на з’ясування всіх обставин цієї таємничої справи піде чимало часу й грошей – за попередніми оцінками 4 мільйони фунтів стерлінгів. Але вже зараз визначаються рамки.

Наприклад, суддя постановив, що з доповіді поліції будуть вилучені дані про можливі зв’язки Олександра Литвиненка з британськими спецслужбами.

Справа, що стала причиною тривалого похолодання у взаєминах між Москвою і Лондоном, ще далека до завершення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG