Доступність посилання

ТОП новини

Держдуму Росії можуть розпустити через політичний хаос – експерти


Справа Гудкова може дестабілізувати роботу російського парламенту
Справа Гудкова може дестабілізувати роботу російського парламенту
Прага – Позбавлення депутатства у Державній думі Росії представника опозиції Геннадія Гудкова за незаконне суміщення ним депутатської та підприємницької діяльності може дестабілізувати роботу російського парламенту. Союзники Гудкова зібрали факти підприємницької діяльності законодавців від правлячої партії «Єдина Росія», що може призвести до позбавлення депутатських повноважень значної кількості членів Державної думи. Різні експерти в Москві розходяться щодо ймовірного розвитку ситуації довкола скандалу в Держдумі.

Речники Кремля, на кшталт політичного аналітика Сергія Маркова, який був депутатом від «Єдиної Росії», вважають, що такий розвиток ситуації в Держдумі навряд чи можливий. Марков лише зауважує, що «прецедент із Гудковим» уможливлює так звану «війну компроматів», коли політичні противники озвучують через ЗМІ звинувачення в корупції і це дуже дратує депутатів «Єдиної Росії».
Дві третини з них займаються бізнесом, тому вони відчувають загрозу для себе
Сергій Марков

«Вони дивляться на це негативно, тому що дві третини з них займаються бізнесом, як мені здається, і тому вони відчувають загрозу для себе. І вони вважають, що ця розпочата «війна компроматів» – це все неправильно, і що тут досить важко визначитися, і можуть бути випадкові жертви цієї «війни компроматів» серед людей, які не мають ніякого стосунку до бізнесу», – каже Сергій Марков.

Геннадія Гудкова, члена лівоцентристської «Справедливої Росії», позбавили депутатства в Державній думі 14 вересня за суміщення ним функцій законодавця з бізнесом із продажу будівельних матеріалів. Сам постраждалий вважає це політичною помстою з боку влади через його участь в опозиції до діючого Президента Росії Володимира Путіна. Гудков також стверджує, що чимало депутатів від правлячої «Єдиної Росії» також зайняті в бізнесі і мають постати перед розслідуванням

Розслідування можуть призвести до дострокових виборів?

Деякі аналітики не виключають, що після тверджень Гудкова Кремль може провести розслідування бізнесової діяльності членів Держдуми, а це загрожує політичним безладом і новими виборами.

Так, Ольга Криштановська, московський соціолог та експерт стосовно російської політичної еліти, вважає, що Кремль вже не може гарантувати недоторканність політичного класу.
Тепер найвища влада не може гарантувати недоторканність тим людям, які становлять політичний клас
Ольга Криштановська

«Змінюється суспільний договір у середині еліти. Тепер вже найвища влада не може гарантувати недоторканність тим людям, які становлять політичний клас. Ні на виборах, ні у таких випадках, коли будуть якісь розслідування, розгляди. Через це стосунки Кремля з усім політичним класом по всій території Російської Федерації змінюватимуться. Це дуже складний і тривалий процес… Це змінює парадигму влади», – резюмує Ольга Криштановська.

Вона також зауважує вважає, що влада може піти на структурні зміни, змінити правила гри не лише для опозиції, а й для себе та людей, що підтримують владу.

Комісія Думи з надходжень і власності, як очікують, вивчить матеріали від опозиції про причетність шістьох депутатів «Єдиної Росії» до незаконної участі в бізнесі. Серед них один із найперших – Олексій Книшев, якого син Геннадія Гудкова, Дмитро, також член «Справедливої Росії», звинуватив у наявності незаявленої ним компанії в Словаччині та квартири в Маямі (США).

Деякі коментатори в російських ЗМІ роздумують над такою тенденцією і прогнозують ймовірність розпуску Думи та призначення нових виборів. Такий розвиток ситуації опозиція могла б розглядати як перемогу, бо вона вже давно заявляє, що правляча «Єдина Росія» сумнівно виграла вибори у грудні 2011 року.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG