Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії і опозиція, і влада говорять про політичну складову скандалу зі знущаннями у в’язниці


Нова акція протесту у Тбілісі проти знущань із в’язнів 20 вересня 2012 року
Нова акція протесту у Тбілісі проти знущань із в’язнів 20 вересня 2012 року
У скандалі навколо відеозаписів знущань в одній із тюрем у Грузії колишній чільний працівник цієї тюрми Владімер Бедукадзе заявив сьогодні, що ті в’язні, які зазнавали цих тортур, були «ідеологічні вороги (президента Грузії Міхеїла) Саакашвілі і мафіозних босів».

Бедукадзе, який нині переховується в Бельгії, також заявив в інтерв’ю одному з грузинських телеканалів, що більшість відеозаписів цих знущань нині тримає у своєму сейфі міністр внутрішніх справ Грузії Бачо Ахалая.

Тим часом у Грузії суд санкціонував арешт десяти керівників пенітенціарної системи, затриманих раніше після оприлюднення на опозиційних телеканалах кількох відеозаписів, на яких, як виглядає, зафіксовані знущання з в’язнів і тортури.

Як заявили в Головній прокуратурі Грузії, на записах зафіксовані два різновиди знущань: одні з них були системні, іншу ж частину здійснив Бедукадзе з помічниками, вочевидь на замовлення «третіх осіб», і зараз цей зв’язок із замовниками перевіряється.

Як стверджували в Міністерстві внутрішніх справ, один із в’язнів, пов’язаний із провідним опозиційним діячем Бідзіною Іванішвілі, підкупив працівників тюрми, щоб розіграти і зафільмувати сцени частини знущань.

Учора в багатьох містах Грузії відбулися мітинги протесту проти знущань у тюрмах, міністр у справах виконання покарань подала в відставку, а президент Міхеїл Саакашвілі оголосив про радикальну реформу пенітенціарної системи. Вже ввечері всіх працівників пенітенціарної служби вивели з в’язниць і тимчасово замінили їх працівниками патрульної поліції, а керівництво системою передали прем’єр-міністрові Вано Мерабішвілі.

До цього призвело оприлюднення позавчора низки відеозаписів тортур, яких зазнавали в’язні Ґлданської в’язниці у столиці Грузії Тбілісі. Частину записів, знайдених у в’язниці, оприлюднило Міністерство внутрішніх справ; записи зі ще жорстокішими знущаннями, отримані, за повідомленнями, від Владімера Бедукадзе, показали два опозиційні телеканали.
XS
SM
MD
LG