Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Албанії обмежив недоторканність депутатів та низки посадовців


Зміни до Конституції Албанії були внесені на вимогу Європейського Союзу
Зміни до Конституції Албанії були внесені на вимогу Європейського Союзу
Не часто трапляється те, що сталося цього тижня у парламенті Албанії: депутати від правлячої коаліції й опозиції одностайно проголосували за суттєві зміни основного закону країни. Результат голосування: 130 голосів «за», ніхто не голосував «проти», десять народних обранців були відсутні. Голосували вони за розширення прав слідчих органів та прокуратури у справах, що стосуються депутатів, міністрів, суддів та інших посадовців, котрим високі посади досі гарантували недоторканність.

Зміни до Конституції були внесені на вимогу Євросоюзу. В Брюсселі вважають, що недоторканнісь була перешкодою в боротьбі проти корупції та інших видів зловживання владою. У зверненні до депутатів прем’єр-міністр Салі Беріша зазначив, що всі громадяни однакові перед законом та що немає причин, щоби політичні діячі були винятком. Він сказав, що народні обранці цим голосуванням зробили велику справу для виборців, для албанського суспільства та для прискорення євроінтеграції країни.

На початку парламентської сесії депутати від опозиційної Соціалістичної партії виступали проти запропонованих змін. Вони висловлювали побоювання, що влада застосує нові положення проти своїх політичних опонентів, тобто, що під прицілом слідчих органів будуть насамперед опозиціонери. На вимогу опозиції нарешті ухвалений компроміс: після завершення секретного слідства, прокуратура повинна звернутися до парламенту, вимагаючи дозволу для затримання депутата або для проведення обшуку в його помешканні та офісі.

Заявку про намір вступити до Євросоюзу уряд Албанії подав 2009 року. Європейська комісія через рік направила до Тирани список 12 пріоритетів, які країна має реалізувати, щоб отримати статус кандидата для вступу до Євросоюзу. Йдеться, насамперед, про верховенство права, боротьбу проти корупції, реформу державної адміністрації та свободу й права людини.

Оглядачі в регіоні нагадують, що президент Албанії Буяр Нішані не випадково перебував у Брюсселі напередодні голосування в албанському парламенті. Метою його поїздки було запевнити громадян й опозицію, що країна має європейську перспективу, та що зміни до конституції узгоджені з європейськими інституціями. Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу після зустрічі з главою албанської держави дав позитивну оцінку процесам, які проходять в країні й сказав, що статус кандидата – досяжний. За його словами, Європейська комісія буде партнером Тірани в реалізації поставлених цілей і надаватиме їй необхідну допомогу на шляху євроінтеграції.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG