Доступність посилання

ТОП новини

Ґузенбауер: Страсбурзький суд помирить Україну з ЄС (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі вважають, що залишається лише очікувати, чи готовий Європейський Союз, без можливої участі в парламентських виборах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, визнати результати цих перегонів, якщо вони пройдуть без явних порушень. Аналітики кажуть також, що «ні США, ні ЄС не зацікавлені у відштовхуванні України у бік Росії». Разом з тим, останніми днями в пресі обговорюють пропозицію ймовірного компромісу Європи з Україною на основі рішень Європейського суду з прав людини, на що у четвер висловили сподівання колишній глава Єврокомісії Романо Проді та колишній канцлер Австрії Альфред Ґузенбауер. Газети цитують також Президента Віктора Януковича, який сказав під час спільної прес-конференції з його польським колегою Броніславом Коморовським, що доля Тимошенко залежить «лише від судів».

Рудольф Герман пише на сторінках Neue Zurcher Zeitung, що вибори в Україні 28 жовтня – це визначальний іспит на демократію. Тут також наголошено, що діюча влада Президента Януковича стоїть нині перед проблемою, як, всупереч низькій популярності, забезпечити собі перемогу в майбутньому парламенті. Очільники української влади обіцяють чесні й прозорі вибори та й прискіпливий міжнародний контроль не дозволить відкрито фальшувати волевиявлення українців. Тому, як пише Герман, правляча Партія регіонів намагається вже наперед своїми діями визначити бажаний результат цих парламентських виборів, зробити це ще перед голосуванням. Цьому сприяє змішана система виборів, коли мажоритарні кандидати мають можливість за рахунок державних коштів чи інших засобів цілеспрямовано купувати глоси виборців вже наперед. Також діє система залякування виборців, тиск на пресу, порожні обіцянки кандидатів від влади. Рудольф Герман також зауважує, що ще не зрозуміло, чи готовий ЄС визнати результати цих виборів в Україні без можливої участі Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, якщо вони пройдуть щонайменше без значних порушень. Тоді як різка критика з боку Заходу навряд чи якось примушує Президента Януковича ніяковіти, бо головний його пріоритет – це збереження в своїх руках влади в державі. «На зближення з ЄС Президент Янукович може розраховувати лише тоді, коли Брюссель змириться з ним і з його владою з численними барвистими ярликами, але без демократичного змісту», – резюмує оглядач Neue Zurcher Zeitung.

Австрійська Die Presse запитує, чи має не меті план колишнього федерального канцлера Австрії Альфреда Ґузенбауера та його колеги, колишнього глави Єврокомісії Романо Проді, досягнення компромісу ЄС із владою Президента Януковича через визнання Україною рішення Європейського суду з прав людини щодо правомірності ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко. Газета нагадує, що у четвер обидва згадані європейські політики запропонували з Відня, щоб ЄС якнайшвидше підписав угоду про асоціацію з Україною та зі стратегічних міркувань надати українській державі європейську перспективу. Тут також нагадується, що доля Угоди про асоціацію нині пов’язується Брюсселем з ув’язненням на 7-річний термін глави української опозиції Юлії Тимошенко. Газета з Відня зауважує, що Альфред Ґузенбауер пропонує вихід з цього застою в стосунках із Україною, який полягає у визнанні Євросоюзом та Україною вироку Європейського суду з прав людини. Справа Тимошенко якраз перебуває у Страсбурзькому суді. Die Presse також інформує, що «український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко сигналізував про згоду щодо цього, коли сказав, що «Україна почуває себе зобов’язаною щодо рішення Європейського суду з прав людини».

Хоча в інтерв’ю Die Presse у четвер Костянтин Грищенко сказав: «Наші партнери в ЄС потребують певного часу для розуміння всієї повноти справи Тимошенко». Він також наголосив, у відповідь на запитання віденського видання про перспективу звільнення Тимошенко у зв’язку із необхідністю підписання угоди з ЄС, що «ми не будемо тут нічого робити», посилаючись на прерогативу правосуддя і слідства. Грищенко також додав: «Не припустимо, щоб наші друзі радили нам, що ми маємо робити з цими чи тими, так, як вони бажають вважати когось приємним без точного розуміння, що насправді відбувалося. Ми були під занадто тривалим пануванням Москви, де нам вказували, що ми повинні робити».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG