Доступність посилання

ТОП новини

«Треба голосувати навіть за неідеальних політиків» – Мирослав Маринович


Мирослав Маринович
Мирослав Маринович
Львів – Чи варто голосувати за неідеальних політиків? У чому причини падіння довіри людей до влади в державі та як її повернути? За яких умов бізнес може бути моральним? Як позбавити політиків можливостей маніпулювати проблемами минулого? Ініціатива «Першого грудня» 21 вересня виробила свої поради на регіональному «круглому столі» у Львові.

Ініціатива «Першого грудня» запросила до дискусії представників місцевих еліт із восьми областей Західної України, щоб послухати один одного і спільно виробити поради для політиків і влади, як надалі розвивати державу, яким шляхом іти. Обрали чотири теми для обговорення у групах, зокрема, мова йшла про недовіру людей до влади, моральну економіку, протистояння у громадському житті, проблеми освіти. Остаточну резолюцію своїх ідей група оприлюднить невдовзі, але її робочий варіант попередньо озвучили.

Відсутність довіри до влади учасники «круглого столу» пояснили тим, що влада і народ різні за культурою і ментальністю, люди не відчувають себе господарями у власній державі, яка нині розвивається не за європейською моделлю, а за методами, як висловився культуролог Тарас Возняк, «азійської деспотії». Вісімдесят відсотків українців живуть за межею бідності і лише кожен п’ятий – може належати до середнього класу. Тому важливо створити більше добре оплачуваних робочих місць, розбудовувати середній клас, що є умовою економічної стійкості держави.

Зміни залежать від кожного

Саме олігархат, за словами Тараса Возняка, є головним супротивником українського суспільства, оскільки «добрих» і «поганих» олігархів немає.

«Тільки розбивши монополію, можна справитися з олігархами. Пробудження середнього класу має стати головним політичним завданням сьогодення», – зазначив учасник дискусії.

Серед важливих ідей ініціативи «Першого грудня» виокремлено: розвиток освіти і просвіти, як засобу гармонізації суспільства; науки; потребу самоорганізації людей, а також формування серед громадян відчуття гордості бути українцем.

Водночас у ситуації несправедливості у державі не можна опускати руки і треба голосувати навіть за неідеальних політиків, наголосив у коментарі для Радіо Свобода представник ініціативи «Першого грудня», проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.
Лікувати політику маємо з духовного відродження людей
Мирослав Маринович

«Проблеми політики почалися не з політики як такої, а з нашого духовного стану. Лікувати політику маємо з духовного відродження людей. Тому, з одного боку, очікую позитивних зрушень. Не хочу казати собі, що від цих виборів нічого не залежить. Таки залежить від кожного з нас. Однак радикальна зміна в Україні прийде від духовного нашого відродження, а не від політичних розкладів», – вважає Мирослав Маринович.

Ініціатива «Першого грудня» не стане партією

Сподіватись якихось суттєвих змін від парламентських виборів не слід, бо влада не стане помітно кращою, але бодай трішки мала б змінитись, зауважує академік Ігор Юхновський. На запитання Радіо Свобода, чи ініціатива не перетвориться з часом у чергову політичну партію в Україні, Ігор Юхновський відповів, що такої мети немає.
Ми маємо стояти, можливо, над партіями, щоб сказати, як має розвиватися держава
Ігор Юхновський

«Ми маємо стояти, можливо, над партіями, щоб сказати, як має розвиватися держава. А щоб це зробити, ініціатива «Першого грудня» має намір створити стрижень розвитку держави у головних її напрямах. Це наша майбутня робота. Маючи його і винісши його на обговорення, ми будемо слідкувати, чи він буде загальноприйнятий у народі, і він буде популяризований, щоб він виконувався», – каже академік.

Учасники ініціативи «Першого грудня» мають намір проводити регіональні круглі столи у різних областях, щоб активізувати місцеві еліти. Вони також працюють над зверненням до громадян перед виборами.

До складу ініціативної групи «Першого грудня» входять чільні представники української інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG