Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ПАРЄ занепокоєні злиттям політичних і економічних інтересів в Україні


Спостерігачі від Парламентської асамблеї Ради Європи занепокоєні злиттям політичних і економічних інтересів в Україні й у переддень майбутніх виборів закликають політиків ставити громадські інтереси попереду власних.

Крім того, ПАРЄ закликає утриматися від зловживання адміністративним ресурсом і знову говорить про те, що майбутні парламентські вибори стануть лакмусовим папірцем на відданість України принципам демократії на шляху подальшої європейської інтеграції.

«Питання для серйозного занепокоєння – «олігархізація» політики України, злиття політичних та економічних інтересів. Делегація закликає державні органи та кандидатів на виборах утриматися від зловживання адміністративним ресурсом, а також від використання власних економічних засобів з метою маніпулювання виборчим процесом та спотворення волі народу. Делегація закликає політиків блокувати це питання, а також ставити суспільні інтереси попереду своїх власних, для того, щоб позбутися відсутності довіри з боку багатьох виборців», – йдеться у повідомленні ПАРЄ, розміщеному на сайті цієї організації в суботу за підсумками дводенного візиту передвиборної наглядової місії парламентаріїв в Україні 20-21 вересня.

Крім того, делегація закликала до розширення плюралізму ЗМІ напередодні дня виборів і закликала владу, державні та приватні ЗМІ, зокрема, телебачення, забезпечити збалансоване, об'єктивне висвітлення платформи та політики партій, що беруть участь у виборах.

«У цьому контексті ми висловлюємо глибоку занепокоєність у зв’язку з законопроектом про криміналізацію наклепу і настійно закликаємо парламент, перш ніж остаточно ухвалити його, взяти до уваги думку експертів Ради Європи», – сказано в повідомленні.

Члени делегації знову наголосили, що передвиборний період «був затьмарений позбавленням волі колишніх членів уряду і лідерів опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка».
XS
SM
MD
LG