Доступність посилання

ТОП новини

На що може сподіватися Янукович у США?


Київ – 25 вересня – перший день візиту Президента України Віктора Януковича до США. У вівторок та середу він братиме участь у роботі Генеральної асамблеї ООН і проведе низку двосторонніх зустрічей, повідомляють в Адміністрації глави держави. Представники МЗС та парламентської більшості очікують, що цей візит допоможе Україні поглибити співпрацю зі Сполученими Штатами та досягти інших зовнішньополітичних цілей. Натомість експерти вважають, що великих досягнень від Віктора Януковича у США очікувати не варто.

У вівторок, 25 вересня український президент візьме участь у дебатах Генеральної асамблеї, а в середу – виступить перед її учасниками, які представлятимуть уряди 116 держав. В Адміністрації Президента повідомляють, що крім того, упродовж візиту він матиме низку двосторонніх зустрічей, і візьме участь в офіційному прийомі Президента США Барака Обами.

Генеральна асамблея ООН є дуже ефективним майданчиком для реалізації національних інтересів України, наголосив у коментарі Радіо Свобода директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Олег Волошин.

Віктор Янукович щороку знаходить час, щоб узяти участь в асамблеї, провести зустрічі з низкою своїх колег
Олег Волошин
«Віктор Янукович щороку знаходить час, щоб взяти участь в асамблеї, донести українське бачення розвитку міжнародних відносин і провести зустрічі з низкою своїх колег. Це найлегше зробити саме на асамблеї, бо це такий собі унікальний неформальний саміт глав держав, де можна зустрітися з керівниками держав Азії, Африки, Південної Америки, з якими важко організувати зустріч в інший час, – пояснює Олег Волошин. – Отже, українська влада може і висловити свою позицію із глобальних тем (ядерне роззброєння, протидія тероризму), і одночасно провести переговори з практичних питань – в економічній та політичній площині».

Без змін всередині держави українська дипломатія безсила – експерт

Зі свого боку, депутат-регіонал Михайло Чечетов вбачає у візиті Віктора Януковича до США передовсім стимул для розвитку українсько-американської співпраці. Він відкидає твердження про те, що на них негативно вплинула резолюція сенату США, в якій українську владу закликали звільнити лідерів опозиції з-за ґрат та провести демократичні вибори.

«Резолюцію, яку ухвалив американський сенат, розтиражували медіа, не акцентуючи увагу на тому, як її ухвалили. Рішення було ухвалене вночі, коли в залі залишалися чотири депутати. А принцип роботи сенату такий, що рішення приймається, якщо ні в кого в залі немає заперечень. Будемо вважати, що чотири американські сенатори, виходячи з якихось власних думок і симпатій, зробили рекомендації», – вважає Михайло Чечетов.

Експерти ж у своїх очікуваннях від нинішньої поїздки Януковича до США песимістичні. Зокрема, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко прогнозує, що український глава держави не досягне прогресу за допомогою закордонних візитів, доки не змінить свою політику всередині держави.

Це навіть не офіційний візит до США, це поїздка на Генеральну асамблею ООН
Олександр Сушко
«Це навіть не офіційний візит до США, це поїздка на Генеральну асамблею ООН, керівні органи якої розташовані у Нью-Йорку. Я не бачу підстав чекати на якусь перспективу двосторонніх контактів. Минулого разу вже трапився конфуз, коли після ядерного саміту випадкову зустріч (Віктора Януковича та Барака Обами) в коридорі подали, як надзвичайної ваги політичну подію. Зробити якісь зміни самим фактом перебування у США, не роблячи нічого всередині країни, попри численні зауваження, дуже проблематично».

Візит Віктора Януковича на 67-му щорічну Генеральну асамблею ООН у Нью-Йорку триватиме у вівторок та середу. Крім українського президента, цими днями на Генеральній асамблеї виступатимуть керівники ще 115 держав світу, повідомляють на сайті ООН.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG