Доступність посилання

ТОП новини

Глядачі «викупили» ТВі у податківців


ТВі розрахувався з податковою. Заклик «викупити ТВі, як колись Тараса Шевченка» спрацював. Опальному телеканалу, якому загрожувало закриття, вдалося зібрати необхідну суму в необхідний термін.

Але завдяки вам, наші шановні глядачі, наші друзі та симпатики, ми завадили планам влади
Микола Княжицький
«Сьогодні о 16 годині ми сплатили Державній податковій службі 4 098 451 грн. Ми переконані, що ця сума нарахована нам безпідставно, з метою тиску на телеканал, з метою закрити нас перед виборами. Але завдяки вам, наші шановні глядачі, наші друзі та симпатики, ми завадили планам влади», – написав у подяці на сайті ТВі у понеділок гендиректор телеканалу Микола Княжицький.

Понад 4 мільйони гривень пожертв за 10 днів. Це вперше в Україні глядачі зібрали таку велику суму на підтримку свого улюбленого телеканалу. Княжицький побачив у цьому прообраз телебачення, яке фінансується громадою і працює на її інтереси.

«Ми справді створюємо разом з вами справжнє громадське телебачення», – заявив гендиректор ТВі.

Телеканал оприлюднив список жертводавців, серед яких окремі громадяни, підприємства, організації, церкви, громади міст, – загалом перерахували гроші 11 тисяч благодійників. Половину необхідної суми надала опозиція. Як заявив минулої п’ятниці один з її лідерів Арсеній Яценюк, Об’єднана опозиція «Батьківщина» вирішила зменшити фінансування власної виборчої кампанії і виділити 2 мільйони гривень «на те, щоб не відключили телеканал ТВі».

А тим часом Державна податкова служба привітала рішення телеканалу відшкодувати податковий борг. При цьому податківці наголосили: гроші стягуються не на користь Податкової, а у держбюджет.

«Податкова служба, виконуючи свої законні обов’язки, захистила інтереси держави», – заявили у відомстві Олександра Клименка. Як тут стверджують, у діях податківців щодо ТВі не було жодної упередженості і ніяких політичних мотивів; ішлося про розслідування фактів порушення податкового законодавства.

Натомість канал ТВі, хоч і сплатив борг, продовжує наполягати на його незаконності. На думку менеджменту, влада застосувала черговий, цього разу фінансовий важіль тиску на єдиний незалежний телеканал.

Нагадаємо: 12 вересня ТВі програв суд Державній податковій службі і був зобов’язаний сплатити понад 4 мільйони гривень штрафу. Несплата цієї суми у встановлені судом вкрай стислі строки – до 24 вересня – загрожувала блокуванням фінансових рахунків та зупинкою роботи каналу. Щоб зібрати необхідну суму, канал оголосив акцію «Врятуй ТВі» та звернувся до глядачів по допомогу.

Нагадаємо також: історія з «викуповуванням» телеканалу у Податкової – далеко не перша проблема, з якою останнім часом зіткнувся ТВі. Канал позбавляли ліцензії на цифрове мовлення; на гендиректора Княжицького порушували, а тоді закривали кримінальну справу за несплату податків; телеканал вимикали з кабельних мереж. При цьому на ТВі заявляють про політичні переслідування з боку влади. Посадовці політичну «підкладку» проблем ТВі заперечують.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG