Доступність посилання

ТОП новини

Партії Кличка в Запоріжжі нанесено удар


Запоріжжя – Запорізька обласна прокуратура оголосила у розшук кандидата в народні депутати від партії «Удар» Вадима Кривохатька. Слідчі говорять, що проти нього порушені кримінальні справи, однак він не з’являється на зустріч зі слідчими. Представники самого кандидата це заперечують. За їхніми словами, опозиційного політика переслідують.

Прокуратура оголосили кандидата у народні депутати від партії «Удар» Вадима Кривохатька у розшук кілька днів тому. Цьому передували численні спроби викликати його на зустріч, але сам Кривохатько так і не з’явився, заявила в інтерв’ю Радіо Свобода прес-секретар прокурора Запорізької області Мар’яна Піскунова.

«Щоб з’ясувати всі обставини, Вадима Кривохатька не раз викликали до прокуратури Вільнянського району та обласної прокуратури для надання пояснень та проведення слідчих дій. Проте жодного разу він не з’явився, вводячи слідство в оману», – зазначила Піскунова.

«Світ ловив мене, та не спіймав»

Радіо Свобода вдалося зустрітись із самим кандидатом у народні депутати.

За словами Вадима Кривохатька, проти нього порушені 4 кримінальні справи. В обласній прокуратурі підтверджують наявність лише двох. По одній справі він нібито причетний до несплати податків, по іншій – до порушення трудового законодавства. Кримінальна справа про травмування працівника підприємства, на якому Кривохатько був свого часу юристом, порушена у квітні цього року.

До виборів Кривохатько очолював фермерське господарство у Вільнянському районі Запорізької області, але на початку передвиборних перегонів став керувати обласним штабом партії «Удар» Віталія Кличка.

Вадим Кривохатько каже, що всі кримінальні справи проти нього – це політичне переслідування з боку влади. Він зауважив, що ще до відкриття кримінальних справ йому телефонували невідомі й пропонували відмовитись від участі у виборах.
В області є така установка: 9 мажоритарних округів і повинно бути 9 кандидатів від партії влади
Вадим Кривохатько

«Я пов’язую це з тим, що у мене є достатньо нормальний рейтинг і непогані шанси пройти по цьому округу. В області є така установка: 9 мажоритарних округів і повинно бути 9 кандидатів від партії влади», – зазначає представник «Удару».

Випадки тиску на опозиціонерів не поодинокі

Із аналогічними проблемами зіткнулися ще кілька опозиційних кандидатів в Запорізькій області. Зокрема, самовисуванець Петро Сабашук, проти якого в Орджонікідзевському районному суді триває розгляд кількох кримінальних справ.

Політолог Едуард Гугнін говорить, що такі дії йдуть лише на користь опозиційним кандидатам. «У нас така ментальність, що ми любимо таких людей, яких десь там утискують, десь вони мають проблеми. А особливо зі владою. Ну, це завжди було – влада не подобається людям, бо це влада», – каже політолог.

У Партії регіонів спростовують свою причетність до переслідувань будь-яких кандидатів у депутати.

«Єдина людина, хто може бути об’єктивним у цьому питанні – це людина за фахом суддя. Я ним не був і вже ніколи не буду», – сказав голова обласного осередку регіоналів Олександр Пеклушенко.

Адвокати Вадима Кривохатька кажуть, що зняти його з перегонів зараз неможливо. Принаймні законних важелів для цього немає. Зустрічей із виборцями він не проводить. Але не сумнівається, що на своєму 82-му окрузі переможе, зауважують вони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG