Доступність посилання

ТОП новини

Московський патріархат ініціює референдум про возз’єднання Росії, України і Білорусі


Всеволод Чаплін
Всеволод Чаплін
Москва – У Москві почали збирати голоси за хартію, яка закликає до возз’єднання Росії, України і Білорусі. Ініціатива збору підписів належить главі Синодального відділу Московського патріархату із відносин церкви та суспільства протоієрею Всеволоду Чапліну.

Хартія містить звернення до президентів трьох держав із пропозицією про сприяння у підготовці та проведенні загального референдуму про возз’єднання «народу» і створення конфедерації. Ініціаторами хартії виступили представники вищого духовенства РПЦ.

У коментарі Радіо Свобода екс-депутат Державної Думи Росії Костянтин Затулін від правлячої партії «Єдина Росія» назвав ідею благородною, однак каже, що без політичної волі керівників Росії, України і Білорусі наміри залишаться лише на папері.
Поки не буде знайдений консенсус між керівництвом країн, важко розраховувати, що підписання хартії призведе до реальної інтеграції
Костянтин Затулін

«Від підписання будь-яких документів до реального возз’єднання дуже довгий шлях. Сама по собі ця ініціатива благородна справа. Що стосується конкретного методу і способу, який обраний у цьому разі – підписання якоїсь хартії і навіть проведення референдумів, то треба, звичайно, пам’ятати, що поки не буде знайдений хоча б мінімальний консенсус між керівництвом цих країн, важко розраховувати, що підписання хартії призведе до реальної інтеграції», – сказав Затулін.

«Це є свідомий піар-блеф» – політолог

Автори ідеї вважають, що роз’єднання росіян, українців і білорусів вчинили всупереч волі людей і тепер воно перешкоджає вільному розвитку і благополуччю. Російський політолог Станіслав Бєлковський називає ідею, викладену в Хартії, утопічною, оскільки, на його думку, сьогодні Росія Україна та Білорусь рухаються у трьох різних напрямках.
Це не може сприйматися серйозно і не є принциповою темою для політичних коментарів
Станіслав Бєлковський

«Україна рухається в напрямку Європейського Союзу. І це не може змінитися. Так чи інакше Україна там буде. Білорусь – це патерналістський режим Олександра Лукашенка, який ніколи не віддасть ні краплі влади будь-кому. Росія знаходиться в проміжному стані між Європою та Азією і скоріш рухається в напрямку Європи. Тому це є свідомий піар-блеф. Це не може сприйматися серйозно і не є принциповою темою для політичних коментарів взагалі».

Чи дійде справа до референдуму?

Автори хартії про возз’єднання України, Білорусі і Росії мають на меті зібрати підписи, які дозволять провести референдум. Хоча, скільки потрібно зібрати підписів, не можуть точно сказати навіть експерти, оскільки за останнє десятиліття в Росії не проводили жодного загальноросійського опитування.

Тим часом жаль з приводу розпаду Радянського Союзу раніше відверто висловлював нинішній президент Росії Володимир Путін, а патріарх Московський і всієї Русі Кирило заявляв, що ця подія була «катастрофою історичної Росії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG