Доступність посилання

ТОП новини

У кримському парламенті депутати виступили кримськотатарською мовою – Чубаров


Верховна Рада Криму
Верховна Рада Криму
Деякі депутати Верховної Ради Криму вперше на сесії виступили кримськотатарською мовою, повідомив перший заступник голови меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради автономії Рефат Чубаров.

«Сьогодні вперше на сесії Верховної Ради Криму відбулися виступи з трибуни та з місця кримськотатарською мовою з перекладом російською мовою... Деякі були в шоці... але в цілому колеги поставилися нормально», – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Раніше голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що цей народ домагатиметься офіційного використання кримськотатарської мови в Криму, не прив’язуючись до закону про мови.

«Стосовно кримськотатарської мови, такий закон нам не потрібен. Ми вважаємо, що кримськотатарська мова має бути однією з офіційних у Криму, виходячи з того, що ми є корінним народом на півострові. Ми, не прив’язуючись до закону про мови, домагатимемося офіційного функціонування кримськотатарської мови на своїй землі», – сказав він.

Верховна Рада України ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики» 3 липня. 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. Кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 року підготувати та внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації мовного закону.
XS
SM
MD
LG