Доступність посилання

ТОП новини

У пошуках роботи все залежить від твого бажання – консультант з підбору персоналу


Як знайти роботу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як знайти роботу?

Київ – Про правила написання резюме та проходження співбесіди, а також про особливості працевлаштування молоді розповіла в ефірі «Молодь плюс» консультант з підбору персоналу міжнародної рекрутингової компанії Богдана Янів.

Наскільки охоче фірми беруть молодих фахівців чи беруть переважно працівників з досвідом? Тоді де молоді брати досвід?

Дуже важливе питання: де брати досвід. Зараз більшість компаній, особливо міжнародних, дають таку змогу фахівцям – пройти інтернатуру. Це дуже добра справа: ти працюєш, ти отримуєш досвід, поєднуєш це з навчанням – і потім ти маєш шанс працювати в цій компанії і далі.

Чи охоче беруть компанії молодь? Я відповім наступне: все залежить не від компанії, а від посади, вакансії, яка є. Бо є вакансії, які передбачають великий досвід. А є вакансії, які його не передбачають. Тоді все залежить від твого бажання, від того, наскільки успішно ти пройдеш інтерв’ю, як виглядає твоє минуле, освіта, курси, які ти проходив. Тому, все можливо!

У деяких компаніях говорять про те, що простіше навчити людину з нуля, ніж перевчати. Чи багато компаній робить так зараз?

Богдана Янів
Богдана Янів
Правда, зараз є така тенденція. Інколи, дійсно, набагато простіше навчити людину з нуля, ніж брати людину вже з досвідом. Це стосується і офісних професій, і робітничих спеціальностей. Адже це залежить від компанії, яка має бажання взяти працівника.

Скоро в Києві пройде декілька ярмарків вакансій, зокрема і для студентів, для молоді. Чи ефективні вони?

Так, звичайно, студенти, випускники можуть знайти там роботу, можуть знайти там потенційних роботодавців. Можуть пройти якісь тренінги, прослухати якісь лекції, які дадуть їм інформацію, необхідну для того, щоб вирішити, чого вони хочуть від життя.

А як правильно пройти співбесіду, що треба вдягти?
Треба підготувати себе до співбесіди: дізнатися, що саме хоче побачити працедавець

Звичайно, треба вдягти одяг, передбачений дрес-кодом. Це спідниця, брюки, сорочка. Чи дівчина це, чи хлопець – це має бути скромно, відповідно до бізнес-атмосфери. Поводитися треба дуже спокійно, треба підготувати себе до співбесіди, дізнатися якомога більше про вакансію, на яку ви йдете. Дізнатися, що саме хоче побачити працедавець у цій людині, яка приходить на співбесіду. Крім того, треба підготувати резюме. Воно повинне бути добре структуроване, ви повинні виділяти саме ті ваші плюси, які хоче побачити саме цей працедавець саме в цій компанії.

Як себе психологічно налаштувати перед тим, як іти на співбесіду?

Це питання дуже особисте, індивідуальне. Можливо, для когось це автотренінг, для когось – це дзеркало, можливо, для когось це подруга, або друг, або мама, або хтось із родичів. Треба проговорити, продумати і чітко висловлювати свою думку, чітко казати те, що ти хочеш донести до потенційного працедавця.

Чи враховуються компаніями, які шукають працівників, якісь психологічні якості? Чи шукають людей певних психотипів на певні посади?
Є роботодавці, які хочуть бачити в себе на роботі абсолютно окремий профайл кандидатів з точки зору психотипу

Звичайно, це дуже важливо. Адже є роботодавці, які хочуть бачити в себе на роботі абсолютно окремий профайл кандидатів з точки зору психотипу. Це потрібно враховувати, коли йдеш на співбесіду. І справа тут не в тому, холерик ти чи сангвінік. Справа в тому, як ти ставишся до роботи, як ти ставишся до людей довкола тебе, як ти ставишся до самого себе, як ти можеш працювати під тиском, як ти можеш вести діалог і так далі.

А як частіше зараз влаштовуються на роботу – через певні компанії, агенції з працевлаштування, державну службу зайнятості чи через особисті зв’язки й допомогу батьків?

Чесно скажу, особисті зв’язки, допомога батьків – це, безумовно, має місце. Агенції – це теж дуже добра справа, можна принести своє резюме в агенцію і попросити фахівця приділити вам 5 хвилин уваги. Він допоможе вам правильно в резюме донести свою думку і правильно подати те, що ви хочете і що ви можете. Також можна надсилати своє резюме напряму в компанію, в якій би ти хотів працювати. Крім того, можна розміщувати свій CV на рекрутингових сайтах, де їх може побачити потенційний роботодавець.

Економічна криза зараз дуже лякає людей. На Вашу думку, що зараз краще: обирати стабільну роботу з невеликим окладом чи не зовсім певну працю але з високою зарплатнею?

Це залежить від людини. Але звичайно, стабільна робота – їй віддається перевага в такі нестабільні часи.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG