Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ОБСЄ в Україні відкидають звинувачення місії з СНД у «політичній заангажованості»


Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ відкидає звинувачення керівника міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні CIS-EMO у «політичній заангажованості».

Речник організації Томас Раймер сказав в інтерв’ю ВВС Україна, що мета місії ОБСЄ в Україні – це допомога країні у проведенні виборів відповідно до стандартів організації, членом якої є Україна.

«В Україні, як в будь-якій іншій країні, де є наші місії на виборах, ми спостерігаємо не за результатом виборів – це не те, що є важливим для нас. Ми спостерігаємо за процесом виборів, щоб допомогти – у даному випадку Україні – провести вибори відповідно до взятих перед ОБСЄ зобов’язань забезпечувати вільне і демократичне волевиявлення», – сказав Раймер.

Він додав, що його здивували звинувачення представника CIS-EMO.
Речник Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ сказав, що місія, розпочавши роботу в Україні, співпрацює з усіма політичними силами і з владою.

24 вересня Генеральний директор CIS-EMO Олексій Кочетков заявив, що вважає роботу місії цієї організації упередженою. Він звинуватив ОБСЄ у «відступі від першочергових завдань, що декларувалися під час створення Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ».

Місія CIS-EMO була утворена в Росії у 2003 році з метою спостереження за виборами у пострадянських країнах. Вже у 2004 ця організація спостерігала за президентськими виборами в Україні і не побачила суттєвих порушень. До її складу входять представники Росії, України, Білорусі, Вірменії, Молдови, Киргизії, Латвії, Франції, Німеччини, Польщі. Від України, зокрема, до місії входить депутат парламенту із фракції Компартії Євген Царьков. Позиція керівника місії CIS-EMO збігається з позицією офіційної влади Росії, яка неодноразово критикувала висновки місій ОБСЄ, що працювали на виборах у пострадянських країнах.
XS
SM
MD
LG