Доступність посилання

ТОП новини

Україна переходить з газу на вугілля: насправді чи лише на папері?


Київ – Україна купує вдвічі менше російського газу, бо замінила його власним вугіллям, заявляють урядовці. Виробники вугілля та електроенергії запевняють, що його можна зробити екологічно безпечним паливом. Натомість експерти з питань енергетики та екологи вважають це малореальним, а інформацію про заміщення значної частини імпортного газу вугіллям – неточною інформацією.

Українська енергетика переходить з імпортних енергоресурсів на власні, і в найближче десятиріччя стане повністю незалежною від імпорту енергоносіїв – таку заяву зробив міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, відкриваючи щорічний міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє».
За рахунок збільшення споживання власного вугілля суттєво зменшили споживання та імпорт природного газу
Юрій Бойко

«Ми для себе виділили кілька пріоритетних напрямків, які дають змогу підвищити енергетичну безпеку країни. Це збільшення видобування власних енергетичних ресурсів і зменшення їхнього імпорту. Ідеться про збільшення видобутку газу, вугілля та урану. Другий напрямок – це заміна російського природного газу на енергетичне вугілля власного видобутку, яку ми здійснюємо за допомогою іноземних партнерів. На прикладі цього року ми зрозуміли, наскільки це вигідно, тому що за рахунок збільшення споживання власного вугілля суттєво зменшили споживання та імпорт природного газу», – зазначив Юрій Бойко.

Він також наголосив, що кінцевою метою цих змін є зміцнення енергетичної безпеки України, і що Президент Віктор Янукович доручив Міненерговугілля упродовж 10 років зробити українську енергетику незалежною від імпорту енергоресурсів. Раніше прем’єр Микола Азаров заявляв, що Україна зменшила споживання російського газу удвічі за два останні роки.

«Поки не скажуть, де і як саме замінили газ на вугілля, це лише заяви»

Експерти з енергетичних питань піддають таку інформацію сумніву. Зокрема, експерт Геннадій Рябцев вважає заяви влади про заміну значної частини російського газу вугіллям – перебільшенням та маніпуляціями зі статистикою.
Ніхто жодного разу не перевіряв статистику споживання газу в Україні
Геннадій Рябцев

«Ніхто жодного разу не перевіряв статистику споживання газу в Україні, – каже він. – Поки не буде названо конкретні об’єкти і технології заміну газу в енергетиці та теплопостачанні на вугілля, я в це не повірю. Схоже, це окремі посадовці, знаючи, що влада на це розраховує, спробували статистикою переконати Київ у тому, що половину російського газу замінили на вугілля».

Експерт говорить і про те, що для такої заміни потрібна глобальна модернізація генеруючих потужностей, яка зроблена лише на окремих ТЕС та ТЕЦ, і що не менш важливо – будівництво дуже дорогих газоочисних споруд.

Викиди від спалювання вугілля в Україні здебільшого не очищуються від сірчаних та інших газів, лише від пилу. Але вже діє низка проектів, які мають зробити вугілля екологічно безпечним паливом, розповідає представник одного з найбільших в Україні видобувників вугілля та виробників з нього електроенергії, керівник екологічного департаменту компанії ДТЕК Ірина Вербицька.
На Курахівській ТЕС ми змогли наблизити екологічність виробництва до європейських стандартів
Ірина Вербицька

«У багатьох країнах світу, не лише в Україні, вугілля є основним паливом для виробництва енергії на ТЕС. Незважаючи на те, що воно не є найчистішим енергоресурсом, шляхи вирішення проблеми вже знайшли у світі. Теплоенергетика України підлаштовується під те, щоб очищувати свої викиди. На жаль, в Україні викиди від спалювання вугілля очищуються не від газів, а лише від пилу. Втім, компанія ДТЕК реалізує проекти створення недорогих і ефективних систем вловлювання сірчаних та азотних сполук із викидів. Щодо очищення від пилу, то на Курахівській ТЕС ми змогли наблизити екологічність виробництва до європейських стандартів – зменшили викиди пилу в повітря у 19 разів», – розповів головний еколог ДТЕК.

Від початку року, повідомляє Держстат, Україна знизила імпорт газу майже на 40 відсотків, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року. Низка теплоелектроцентралей та котелень перейшла з газу на вугілля. Минулого року українська енергетика спожила 44 мільярди кубометрів російського блакитного палива. У 2013 році Україна купить лише 24 мільярди кубометрів, повідомляють Міненерговугілля. Такі заяви вже викликали різку критику з боку керівників російського «Газпрому», для якого Україна є найбільшим покупцем газу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG