Доступність посилання

ТОП новини

Відбувається дуже серйозна концентрація влади в Києві – Одарченко


Київ – В Україні виросли диспропорції соціально-економічного розвитку регіонів. Про це заявляють у міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Водночас, причин цього там не називають, а лише констатують, що наслідком є велика різниця в доходах населення різних областей. Водночас, експерти зауважують, що відставання одних регіонів від інших пояснюється, зокрема, поступовою централізацією влади в Україні. Також серед причин нерівномірного розвитку областей називають політичні інтереси представників центральної влади та їхні корупційні зв’язки з керівниками місцевих органів влади.

В Україні виросли диспропорції соціально-економічного розвитку регіонів. Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта. За його словами, найбільш економічно розвинуті області продукують у 3 рази більше валового регіонального продукту на душу населення, ніж найменш розвинуті. Різниця між мінімальним та максимальним розміром середньомісячної заробітної плати по регіонам становить 1,7 раза, повідомив Максюта.

Утім, він запевнив, що уряд робить усе можливе для вирівнювання цих показників, зокрема напрацьовує законодавчі акти, що мають забезпечити справедливий розподіл коштів державного бюджету.

«Важливим кроком у впровадженні європейських інструментів розвитку було впровадження Державного фонду регіонального розвитку. Цього року ми виконали головне завдання: законодавчо забезпечили справедливий розподіл державної підтримки розвитку регіонів. Тепер 70 відсотків коштів розподілятимуться відповідно до чисельності населення регіонів, 30 відсотків – з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку. Цього року – це 1,6 мільярда гривень», – сказав Максюта.

Мовний закон сприятиме розвитку регіонів?

Водночас, за словами віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка, розвиток регіонів України має пожвавитися внаслідок ухвалення закону «Про засади державної мовної політики».

«Той закон, який був прийнятий, закон про мови, якщо говорити про теоретичне спрямування, про стратегію, абсолютно вірний. Все одно, хочемо ми, чи не хочемо, ми повинні думати про регіональні інтереси. Я розумію, що в Західній Україні там одне бачення, приїдете ви в Севастополь, Крим, Донецьк, Луганськ, Харків – там абсолютно інше бачення. Ми все одно повинні думати про регіональні мови», – сказав в ефірі Радіо Свобода Тігіпко.

Відбувається дуже серйозна концентрація влади у Києві – Одарченко

Натомість, в опозиції вважають, що диспропорції у розвитку регіонів України пов’язані з поступовим занепадом місцевого самоврядування. Законодавчі ініціативи уряду щодо рівномірного розподілу коштів держбюджету послуговуються лише для звітування перед виборцями, зауважив член парламентського комітету з питань регіональної політики, депутат від БЮТ Юрій Одарченко.

«Зараз розподіл коштів відбувається не за формальним методом, а в ручному режимі. Зараз, взагалі відбувається дуже серйозна концентрація влади у Києві і приниження місцевого самоврядування. Це стосується багатьох питань, в тому числі, земельних. Тобто зараз відбувається монополізація галузей виробництва чи впливу, які лобіюються політиками з регіонів. Звідси й перекіс у розвитку різних областей України», – зауважив Одарченко.

За його словами, чим ближчими до представників центральної влади є керівники обласних адміністрацій чи міські голови, тим більше шансів має регіон на отримання трансфертів із держбюджету. Депутат також зауважив, що зменшити диспропорції у розвитку регіонів можливе лише за умови повернення України на шлях розвитку демократії.

Самоврядування підмінюють напівкорупційним адмініструванням – експерт

Політолог Володимир Фесенко називає однією з причин нерівномірного розвитку областей корупцію. Він зауважує, що місцеве самоврядування в Україні протягом останніх 10 років розвивається за принципом «крок вперед, два назад».

«Багато принципових завдань в розвитку місцевого самоврядування, не тільки з точки зору повноважень, а з точки зору сучасної економічної політики, реальних економічних повноважень місцевого самоврядування, так і не вирішені. На жаль, у нас ні про яку серйозну субсидіарність не йде й мова. Субсидіарність підмінюють специфічними, напівкорупційними адміністративними стосунками між центральною владою і органами місцевого самоврядування», – зазначив Фесенко.

Експерт також зауважив, що для вільного розвитку регіонів не вистачає і так званої ініціативи з низу. На його думку, українці не навчені діяти як громада, яка, власне, і є основою для самоврядування.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG