Доступність посилання

ТОП новини

Партія Кличка стає головним суперником Партії регіонів (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі інформують, що останні незалежні соціологічні опитування в Україні свідчать про швидке зростання політичного рейтингу партії УДАР Віталія Кличка. Ця політична сила стає чи не головною у протистоянні з правлячою Партією регіонів, відсуваючи напередодні парламентських виборів 28 жовтня на третє місце Об’єднану опозицію. А США, як пишуть європейські оглядачі, висловлюють конкретне занепокоєння планами України щодо підвищення мит на сотні найменувань імпортних товарів. Антиісламський любительський фільм «Безвинність мусульман», як пишуть деякі видання, обурює навіть стриманих кримських татар.

Польська Rzeczpospolita звертає увагу на останні дані опитувань Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) спільно з американською фірмою AlphVu, які свідчать про випередження перед виборами до Верховної Ради партією УДАР Віталія Кличка Об’єднаної опозиції – дотеперішнього основного противника Партії регіонів, яка йде на вибори під назвою партії «Батьківщина», дітища ув’язненої нині Юлії Тимошенко. У середу, згідно з оприлюдненими даними цього опитування, стало відомо, що УДАР набирає 14 відсотків голосів і на один відсоток випереджає Об’єднану опозицію, першою ж іде Партія регіонів із 22 відсотками. Партія УДАР Кличка однозначно заявила, що не піде після виборів на співпрацю з Партією регіонів і має надію на формування нової, демократичної більшості в парламенті. Тут також зазначено, що четвертою партією у цьому опитуванні стали комуністи із 9-ма відсотками опитаних в Україні.

Лондонська The Guardian повідомляє, що США висловили конкретне занепокоєння з приводу планів України із запровадження масштабних протекціоністських заходів та попередили, що такі кроки Києва можуть мати негативні наслідки для всієї світової системи торгівлі. Американський посол до СОТ у Женеві Майкл Пунк каже про сильну зацікавленість у системних переговорах із Україною та в залученні до цього, окрім США, такого потужного члена СОТ, як Бразилія. Дипломати СОТ не виключають, що висунутий Україною перелік для підвищення ввізних мит у 350 найменувань товарів є намаганням переглянути умови членства Києва у Світовій організації торгівлі. В СОТ, а особливо в Євросоюзі, бояться одностороннього введення Україною цих заходів. У матеріалі The Guardian також йдеться про те, що «Росія, яка щойно вступила до СОТ, стане однією з країн, яка шукатиме швидкого вирішення проблеми, що виникла».

Російська «Независимая газета» інформує, що й кримські татари, серед яких до 90 відсотків вважають себе правовірними мусульманами, також вийшли протестувати проти антиісламського фільму «Безвинність мусульман», знятого в США на приватні кошти. В Криму занепокоєні анонімними летючками, які закликають кримських татар до широких протестів. Перед цим кримським татарам не вдалося досягнути для кримськотатарської мови статусу регіональної і це робить ситуацію ще більш напруженою. Вже кілька організацій кримських татар прагнуть скласти конкуренцію Меджлісу кримськотатарського народу щодо впливу на населення. Експерти кажуть про загрозу радикалізації ситуації у Криму в зв’язку з накопиченням невирішених міжнаціональних проблем. Заклики до протестів у Сімферополі проти антиісламського фільму лунають у руслі загальних мусульманських протестів у світі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG