Доступність посилання

ТОП новини

Українці залишаться чужими на своїх чорноземах? (Європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання звертають увагу на сміливі заяви українських урядовців про наміри здавати в довготривалу (до 50 років) оренду іноземним інвесторам мільйони гектарів невключених нині в експлуатацію українських чорноземів. Хоча оглядачі наголошують, що українські землероби не в захваті від таких планів, бо бояться, що нинішні олігархи розділять з іноземцями українські землі, а самі українці будуть чужими на власній землі. Газети також повідомляють, що сподівання України на результативність саміту глав держав СНД в українській Ялті 28- 29 вересня виявилися фактично марними, бо Росія не хоче й чути про якісь поступки в енергетиці. А на семінарі «Україна – ЄС у 2020 році» в Брюсселі, як інформують деякі видання, експерти реально оцінили перспективи України.

Роман Олеарчик інформує на сторінках Financial Times, що уряд України, аграрний сектор котрої є одним із провідних у світі з виробництва зерна, оголошує про наміри здавати в оренду мільйони гектарів сільськогосподарських угідь, що не використовуються нині. Такі плани викликані тим, що світ має все більше проблем із безпекою постачання продовольства. Проект оренди землі в Україні привабливий для великих інвесторів можливостями залучення мільярдів доларів інвестицій та перспективою подвоєння урожайності зернових. Про це каже міністр сільського господарства України Микола Присяжнюк, який прогнозує вже найближчим часом кроки влади, спрямовані на оренду інвесторами до 10 мільйонів гектарів так званих «сплячих» сільськогосподарських угідь. Микола Присяжнюк впевнений, що такий проект може бути реалізований упродовж трьох наступних років. Його деталі ще опрацьовують. Міністр каже про ймовірність надання інвесторам гарантій необмеженого експорту виробленого на основі передових технологій в Україні зерна. Хоча самі користувачі землі в Україні, українські землероби, висловлюють занепокоєння з приводу цього, зазначає Financial Times. Вони бояться, що українські олігархи, вступивши у партнерство з іноземними інвесторами, можуть поставити під свій контроль усе сільське господарство України. Це може лише посилити владу купки мільярдерів, які й так контролюють більшість економіки. Є також побоювання українців, що звільнення від податків, необмежений експорт зерна для великих інвесторів поставить їх у кращі умови, аніж українських аграріїв, що нині працюють на українській землі.

Московська «Независимая газета» інформує, що прем’єр-міністри країн Співдружності незалежних держав з’їхалися до української Ялти на дводенний саміт. Але, як цитує газета експертів, окрім вирішення низки дріб’язкових, робочих питань, ця зустріч нічого українській владі не обіцяє. Сподівання Києва на розв’язання проблеми ціни на російський газ, російських мит на експортовані енергоносії, скорочення великих переліків винятків із торгівлі, згідно з новою угодою про зону вільної торгівлі СНД – все це не буде навіть розглядатися в Ялті. Українська партія влади лише сподівається хоч якось використати цей саміт для пропаганди своїх дуже скромних зовнішньополітичних успіхів. Росія наперед повідомила, що дешевший газ для України, як і інші можливі поступки в торгівлі, може бути лише у разі її вступу до Митного союзу.

Брюссельське видання Euractiv.com інформує про відсутність якихось ілюзій щодо нинішньої ситуації в Україні в учасників організованого в Брюсселі семінару «Україна – ЄС у 2020 році». Його організували фундація EurActiv, український фонд демократії «Спочатку люди» та польський євродепутат Павел Залевський. «Більшість спікерів семінару утрималися від звернень щодо звільнення із ув’язнення Юлії Тимошенко, чи від перетягування канату між Києвом та Москвою щодо енергетики», – пише видання. Виступаючі на цьому семінарі зупинилися на оцінці очікувань від парламентських виборів 28 жовтня в Україні. Учасники не мали якихось ілюзій щодо можливих результатів цих перегонів. Павел Залевський, зокрема, сказав, що ЄС має визнати ці вибори демократичними, якщо вони продемонструють відкрите «політичне змагання» в Україні. Залевський також назвав ці вибори ще однією демонстрацією політики в Україні, яка є «інструментом для політичного впливу» у поєднанні з багатством. Не дивно, коли у владі є багато олігархів. Залевський також сказав тут, що Україна нині «симулює» свою демократичність, а ЄС, у свою чергу, симулює сприйняття цього за «чисту монету». Представник і виконавчий директор фонду «Спочатку люди» Віктор Ткачук наголосив, що «величезні суми брудних грошей» з України і Росії незабаром «зруйнують європейську політичну систему». Ткачук також звинуватив ЄС у пасивності щодо засилля в Україні олігархів та вивезення ними мільярдів до офшорних зон, що спричинює загибель середнього класу в цій державі. «300 тисяч малих підприємств закрилося в Україні лише упродовж 18 місяців», – наголосив Ткачук. Ішлося на семінарі про стосунки України з Росією і роль у цьому США, а також про перспективи скасування віз для українців у Європу до 2020 року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG