Доступність посилання

ТОП новини

Паризький автосалон: блиск на тлі кризи


Міжнародний паризький автосалон, 27 вересня 2012 року
Міжнародний паризький автосалон, 27 вересня 2012 року
Париж – Міжнародний паризький автосалон відчинив свої двері. Відвідувачів чекає понад сотня новинок світових автовиробників. Тим часом, це автомобільне шоу, що вважається одним із найавторитетніших у світі, відбувається на тлі повідомлень про втрати, скорочення продажів і персоналу та збитки, що переживають виробники світових легендарних автомобільних марок. І найвідчутніший удар перенесли саме господарі салону. Французький концерн Peugeot-Citroen скорочує 8 тисяч робітників і закриває один із заводів.

Тринадцять тисяч журналістів із понад сотні країн першими побачили численні автомобільні стенди. Для решти відвідувачів салон розпочне роботу в суботу зранку й триватиме три тижні. Цей, так званий «мондіаль» у сфері транспортних засобів, останній раз, два роки тому, відвідали мільйон двісті тисяч осіб, це найбільше світове автошоу.

Однак нинішня виставка дещо захмарена кризою, що панує на автопромисловому ринку. Європейські, а точніше, французькі Renault, Citroen чи Peugeot суттєво відстають від японських чи корейських автоконцернів. Та й загалом світові виробники переживають не найкращі часи, тому намагаються бути якомога винахідливішими.

Наприклад, все більше уваги приділяють електричним авто. Французький Renault представив новинку під назвою ZOE, яка має великий заряд енергії, розрахований на 150 кілометрів, при цьому, розвиваючи доволі пристойну швидкість.

Однак, експерти прогнозують: електроавтомобілі у Європі до 2020 року складатимуть лише три відсотки продажів.

А найновіші загальні статистичні дані такі: тільки за останні два місяці європейські автолюбителі купили машин на 7 відсотків менше. Місцеві фахівці додають, що ринок автомобілів буде й далі значно скорочуватися.

Автомобілів більше, ніж покупців

Як пояснює економічний експерт із брюссельського аналітичного центру «Делоатт» Ерік Десомер, європейський автомобільний сектор страждає від того, що машин тут більше, ніж покупців, а на самому ринку точиться запекла цінова війна.

«Глянувши на три великі авторинки Іспанії, Франції та Італії, ми бачимо скорочення виробництва на 20 відсотків. Тим часом, продажі стрімко ростуть у Росії та Китаї. Саме звідти пробивається світло надії для європейських виробників. Зростання світового автомобільного сектору зберігатиметься завдяки Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південно-Африканській Республіці», – констатує експерт.

У п’ятницю автосалон відвідав і французький президент Франсуа Олланд, побувавши напередодні увечері на холдингу Peugeot-Citroen, що наразі переживає чималі труднощі.

«Люксу» криза не стосується

Характерно, що виробники автомобілів класу люкс кризи не знають. Якщо Fiat, Ford чи згадані французькі фірми терплять збитки, то скажімо, Mercedes-Benz цього року отримав прибутку на 8 відсотків більше.

«Гадаю, що свою роль тут відіграє привабливість марки Mercedes-Benz, яка омолоджується, модернізується, стає більш спортивною, і, водночас, доступнішою», – пояснює генеральний директор компанії Марк Ланґебрінк.

Та якими б сумними не були загальні прогнози для авторинку, виробники не втрачають надій. У будь-якому разі на авторитетному Паризькому автосалоні велетенські та яскраві стенди нічим не натякають на нинішню кризу й скрутні часи, які переживає автомобільна індустрія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG