Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче забрати у місцевих бюджетів дотації, щоб розвивалися регіони


Київ – Віктор Янукович намагається зробити черговий крок до централізації влади. Так експерти оцінили пропозицію Президента щодо поступової відмови від загального дотування місцевих бюджетів. Це, за його словами, стимулюватиме соціально-економічний розвиток регіонів.

Президент Віктор Янукович запропонував поступово відмовитися від загального дотування місцевих бюджетів. Водночас він запевнив, що держава і далі виконуватиме свої функції з відродження так званих депресивних міст та регіонів.
Велика кількість територіальних громад фінансово неспроможні. Близько 90 відсотків місцевих бюджетів є дотаційними
Віктор Янукович

«Велика кількість територіальних громад фінансово неспроможні. Близько 90 відсотків місцевих бюджетів є дотаційними, більшість – дотаційні на понад 70 відсотків. Державні кошти будуть спрямовуватися на спорудження та реконструкцію найбільш значущих для регіону об’єктів. Будемо поступово відмовлятися від практики загального дотування бюджетів і зміщувати акцент на надання цільової допомоги, на збільшення обсягів цільових субвенцій», – сказав Янукович.

Треба відмовитися від обласних бюджетів – Матвієнко

Утім, перерозподіл коштів між бюджетами різних рівнів не підвищить ефективності їхнього використання, вважає політолог Костянтин Матвієнко. За його словами, однією з умов стимулювання соціально-економічного розвитку регіонів є переорієнтація бюджетної системи на потреби місцевих громад.
Щоб позбавитися дотаційних бюджетів, потрібно відмовитися від такого рівня бюджетів, як обласний
Костянтин Матвієнко

«Дотаційними є бюджети сільрад, багатьох сільських районів і всіх без винятку областей, включаючи Автономну Республіку Крим. Тому, щоб позбавитися дотаційних бюджетів, потрібно відмовитися від такого рівня бюджетів, як обласний. Тобто, треба орієнтуватися на бюджети населених пунктів. Тоді депресивні населені пункти будуть дотаційними, їхнім єдиним джерелом надходження буде державний бюджет, але буде дуже багато місцевих бюджетів, які будуть на самоокупності, будуть мати бюджети розвитку, так, як їх мають більшість українських міст», – зазначив Матвієнко.

Країною з незалежним самоврядування важко керувати – Терьохін

Крім того, управління більшою частиною прибутків території має також здійснювати місцева громада, адже лише вона може найоб’єктивніше визначити, які об’єкти є пріоритетними для фінансування, відзначив у коментарі для Радіо Свобода екс-міністр економіки, депутат від БЮТ Сергій Терьохін.
Такою країною політично дуже важко керувати, бо на завтра люди плюнуть на того президента або прем’єра і скажуть, що й без них проживуть
Сергій Терьохін

«У більшості країн, які мають меншість соціальних збурень, компетенції з вирішення місцевих питань передають людям, які в цьому місці живуть, – каже він. – Знижується ймовірність адміністративної помилки, з іншого боку, зменшується рівень корупції. Рівень патерналізму, тобто залежності від уряду в них дуже маленький. Такою країною політично дуже важко керувати, бо на завтра люди плюнуть на того президента або прем’єра і скажуть, що й без них проживуть».

Також Сергій Терьохін відзначив, що намагання влади позбавити органи місцевого самоврядування можливості визначати бюджетні пріоритети і змусити їх випрошувати кошти у Міністерства фінансів – це ще один крок до централізації влади в Україні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG