Доступність посилання

ТОП новини

«Динамо» Блохіна: повернення легенди


Цього тижня Олег Блохін як головний тренер вивів на поле команду «Динамо» (Київ). Його першим поєдинком у новій ролі став принциповий матч із «Зорею». У минулому чемпіонаті саме нічия з луганською командою позбавила киян шансів випередити «Шахтар». У дебютній для Блохіна зустрічі кияни спромоглися на переможний гол.

У складі «Динамо» Олег Блохін провів блискучу кар’єру гравця – здобув «Золотий м’яч» як найкращий футболіст Європи, двічі виграв Кубок володарів Кубків, Суперкубок УЄФА, сім разів став чемпіоном СРСР.

Заради посади керманича «Динамо» Блохін залишає посаду наставника збірної України. За словами фахівця, «такі пропозиції надходять один раз у житті». Як тренер «синьо-жовтих» Блохін двічі виступив на престижних форумах – 2006 року команда вийшла до чвертьфіналу чемпіонату світу, цього року не зганьбилася на домашньому чемпіонаті Європи.

Чи зможе тренер збірної стати успішним тренером клубу?

Втім, скептики припускають, що Блохін не зможе бути таким успішним у «Динамо», як був у збірній. Вони вказують на суттєву відмінність тренерської роботи у національній команді і в клубі.

На думку тих, хто ставиться до призначення Блохіна з осторогою, наставник головної команди країни – здебільшого аналітик, спостерігач, який має на тиждень, щонайбільше – на місяць (коли йдеться про першості Європи чи світу) запросити до складу провідних футболістів.

На відміну від «спринтера»-тренера збірної клубний керманич – це «віл», який виконує часом невдячну роботу щогодини, щодня, щотижня, аж доки «за низькі спортивні результати» (або ще з якоїсь причини) власники не попросять його звільнити місце для наступного фахівця. Звісно, є й винятки на зразок Алекса Ферґюсона в «Манчестер Юнайтед» чи Арсена Венґера в лондонському «Арсеналі»…

Клубним тренером Блохін уперше став одразу після завершення кар’єри гравця. 1990 року керівники «Олімпіакоса» запросили футбольну легенду очолити команду. Чемпіоном Греції він так і не став – два других і одне третє місце з «Олімпіакосом» власники лідера місцевого футболу успіхом не вважали. У Греції наставник провів усі 90-ті – крім «Олі», були також «Іонікос», ПАОК та АЕК.

Між двома періодами тренерства у збірній Олег Блохін підтримував кваліфікацію у російському ФК «Москва» – клубі, який нині вже не існує, але 2007 року, в час запрошення українського фахівця ставив перед собою дуже амбітні завдання. Назвати успішним той період кар’єри не наважиться навіть найщиріший шанувальник наставника.

Втім, навряд чи ФК «Москва» значив для Блохіна стільки ж, скільки головний у його житті клуб. «Єдине, що сказав хлопцям: вони можуть програти 0:6, але байдужість їм ніхто не вибачить, – розповів тренер після призначення. – Якби мені запропонували «Реал» очолити, то я б відмовив, а «Динамо» очолити погодився. Я все життя тут був, тут виріс».

Блохін залишав «Динамо» майже на чверть століття. Востаннє він одягав біло-синю футболку з літерою «Д» у листопаді 1987 року. Чи стане легендарний гравець легендарним тренером, з людей не знає ще ніхто…
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG