Доступність посилання

ТОП новини

Для Саакашвілі понеділок може стати днем прощання з владою


У понеділок грузини обиратимуть новий парламент. Це один з небагатьох випадків на території колишнього СРСР, коли результати виборів не відомий наперед.

Вибори матимуть надзвичайно велике значення для майбутнього Грузії. Новий склад законодавчого органу призначить голову уряду, з новими, президентськими повноваженнями. На виборах партії влади протистоїть сильна опозиція на чолі із мільярдером Бідзіна Іванішвілі. В країні тривалий час точилась війна компроматів, тож ніхто не знає, яка із сторін отримає перемогу завтра.

Бідзіна Іванішвілі вже тривалий час вважається найбагатшою людиною Грузії. Тепер він – обличчя опозиції і кандидат в президенти.

На парламентських виборах у понеділок стане зрозуміло, чи зумів Іванішвілі конвертувати свої мільярди у підтримку виборців. Іванішвілі відзначився доброчинністю і користується повагою у грузинів.

Грузія – острівець демократії на просторах колишнього СРСР. Хто переможе у понеділок – справді невідомо. Саакашвілі очолює країну з 2003-го року, коли прийшов до влади на хвилі Революції троянд. Він популярний. Проте чи достатньо популярний, щоб утримати владу?

Минулого тижня імідж влади зазнав ще одного удару. Опозиція показала кадри зґвалтувань в’язнів в грузинській тюрмі. Тисячі обурених людей вийшли на вулиці, протестуючи проти свавілля влади.

Миттєва реакція офіційного Тбілісі – відставки міністрів та розслідування – грузинів не задовольнили.

Олександр Ронделі, голова аналітичного центру в Тбілісі, каже, що викриття збиткувань у в’язницях завдали серйозного удару по Саакашвілі.

Інформація з’явилась безпосередньо перед виборами. Правляча партія просто не могла встигнути нейтралізувати її наслідки. Побачимо, як це відіб’ється на виборах
Олександр Ронделі
«Інформація з’явилась безпосередньо перед виборами. Правляча партія просто не могла встигнути нейтралізувати її наслідки. Побачимо, як це відіб’ється на виборах», – каже політолог.

Тортури обурили грузинів, які побачили, що демократична влада може давати прихисток нелюдям. Ряди прихильників Іванішвілі зросли. У суботу на вулиці Тбілісі вийшли десятки тисяч людей, щоб підтримати лідера опозиції.

Чи стане він та його сила новими лідерами країни – покажуть результати виборів у понеділок.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG