Доступність посилання

ТОП новини

Сповільнення зростання американської економіки


У другому кварталі цього року обсяг внутрішнього виробництва у США зростав найповільнішими темпами за останні 9 місяців. Внутрішній валовий продукт збільшився лише на 1,3% від річних показників. Сповільнення економічного росту частково зумовлене спекотною погодою. Посуха знищила багато посівів, що призвело до рекордного стрибка цін на кукурудзу та соєві боби.

Ситуація на ринку праці нестабільна, але не безнадійна. Принаймні вона не погіршується
Макс Вулф
Втім, попри негативні показники, є і деякі позитивні зміни, як, наприклад, відчутне збільшення у другому кварталі споживчих витрат. Економіст Макс Вулф каже, що за цей період компанії також звільнили менше робітників. «Ситуація на ринку праці нестабільна, але не безнадійна. Принаймні вона не погіршується, – говорить він. – За місяць було створено 100-150 тисяч нових робочих місць. При сьогоднішньому прирості населення, нам потрібно створювати 120 тисяч робочих місць на місяць».

Дещо покращився і ринок нерухомості. Попри незначне сповільнення у серпні, продаж будинків загалом у цьому кварталі значно вищий минулорічного. І ціни на житло повільно зростають.

Фінансовий редактор компанії Yahoo Ерін Таск зазначає, що ринок США все ще залишається найбільш привабливим для інвесторів. «У глобальній економіці інвесторам треба вкладати кудись свої гроші. І вони бачать США як значно безпечніше місце для інвестицій, аніж Європа, Китай чи країни на шляху розвитку».

Втім деякі експерти застерігають від надмірної самовпевненості.

Є три речі, які викликають занепокоєння. По-перше, ситуація в Європі залишається дуже нестабільною. По-друге, це загроза фіскальної кризи наприкінці цього року, по-третє, це сповільнення росту економіки в країнах на шляху розвитку
Урі Дадуш
«Є три речі, які викликають занепокоєння. По-перше, ситуація в Європі залишається дуже нестабільною. По-друге, це загроза фіскальної кризи наприкінці цього року, по-третє, це сповільнення росту економіки в країнах на шляху розвитку», – говорить Урі Дадуш, голова економічної програми Фонду Карнеґі за міжнародний мир.

Дадуш каже, що боргова криза Євросоюзу та політична невизначеність у США щодо податкових пільг можуть спричинити кризу чи так званий «фіскальний обрив», який занурить глобальну економіку у чергову рецесію.

Втім, експерти зазначають, що чіткіші підсумки про стан американської економіки можна буде зробити, спираючись на урядовий звіт про ринок праці, який буде оприлюднено 5 жовтня.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG