Доступність посилання

ТОП новини

З початку року в Україні загинули 98 шахтарів – Держгірпромнагляд


На цей час смертельні травми на підприємствах вугільної галузі отримали 98 людей, повідомили Радіо Свобода у Державній службі гірничого нагляду та промислової безпеки України. Це на 30 смертей менше, ніж в минулому році.

Основними причинами загибелі шахтарів керівник Управління нагляду у вугільній промисловості Олександр Холод називає організаційні проблеми та порушення техніки безпеки самими гірниками.

«Перш за все це причини організаційні. Ми проводили аналіз цих причин і побачили, що у 2010 році у нас в 70% шахтарів загинули з організаційних причин. У минулому році – 71 %, а у цьому році 73 %. Тобто, через неефективне функціонування системи управління виробництвом та охороною праці росте частка травматизму з організаційних причин», – повідомив фахівець Держгірпромнагляду.

Крім того, за словами Олександра Холода, «гірники загинули внаслідок порушення трудової технологічної дисципліни. Тільки у цьому році було смертельно травмовано 5 інженерно-технічних працівників, які безпосередньо відповідають за безпечну організацію робіт. Йдеться про свідоме систематичне порушення правил промислової безпеки».

Чиновник підтвердив Радіо Свобода, що шахтарів спонукає до нехтування технікою безпеки те, що керівництво шахт досі не запровадило погодинної оплати праці й зарплата гірника залежить від кількості видобутого ним вугілля.

Щоб усунути причини смертельного травматизму шахтарів, на думку начальника Управління нагляду у вугільній промисловості, необхідно законодавчо запровадити економічну відповідальність власників шахт за кожен випадок загибелі гірника на їхньому підприємстві.
XS
SM
MD
LG