Доступність посилання

ТОП новини

ОПОРА заявляє про непрозорість процесу формування ДВК


Рейтинг порушення виборчого законодавства у вересні 2012 (ОПОРА)
Рейтинг порушення виборчого законодавства у вересні 2012 (ОПОРА)
Процес формування дільничних виборчих комісій став однією з ключових проблем виборчої кампанії у вересні. Про це сьогодні під час презентації 6-го звіту результатів загальнонаціонального спостереження за парламентськими виборами-2012 Громадянською мережею ОПОРА заявив аналітик кампанії спостереження Михайло Шелеп.

«Формування ДВК відбулося в незрозумілий для більшості виборчих суб’єктів спосіб, непрозоро та без належного контролю. Значна частина членів виборчих комісій, які проводили жеребкування, не дотримувалися встановленої послідовності дій. Це зумовила заплутаність процесу процедури, різні пояснення щодо її виконання з боку ЦВК або взагалі їх відсутність», – наголосив Шелеп.

Крім того, за його словами, у 72 округах система «Вибори», яка мала опрацьовувати результати жеребкування, зазнавала збоїв, що теж вплинуло на формування ДВК.

Як повідомив представник ОПОРИ, за результатами формування дільничних виборчих комісій відкрили 37 судових процесів щодо оскарження результатів жеребкування чи процесу його проведення. Втім, за словами Михайла Шелепа, більшість позивачів не знали, як правильно подавати це звернення, адже не могли визначити точне порушення через заплутаність процедури.
XS
SM
MD
LG