Доступність посилання

ТОП новини

Рівняни відроджують пам’ять про репресованого поета Валер’яна Поліщука


Валер'ян Поліщук
Валер'ян Поліщук
У Рівненській обласній науковій бібліотеці розпочалися поетичні читання, присвячені репресованому радянською владою поетові Валер’янові Поліщуку. Заходи, приурочені землякові, цього тижня проведуть і мешканці його села Більче Демидівського району. У літературному музеї Уласа Самчука перед портретом Валер’яна Поліщука письменники і просвітяни запалили Свічу Пам’яті. Так рівняни віддають шану талановитому краянину, котрий прийшов у цей світ 1 жовтня 115 років тому, а восени 75 років тому був розстріляний у Сандармоху.

Валер’ян Поліщук походив із незаможних селян, однак захоплювався технікою і вчився на архітектора у Кам’янці-Подільському. Про те, що під час навчання Поліщук потерпав від бідності, говорять документи, які віднайшов хмельницький письменник Василь Горбатюк, розповіла завідувачка музею Уласа Самчука Інна Нагорна.

Інна Нагорна: Валер’ян Поліщук досі мало знаний в Україні
Інна Нагорна: Валер’ян Поліщук досі мало знаний в Україні
Тож ідеї рівності й братерства, котрі декларувати соціалісти, захопили і Валер’яна Поліщука. Він поринув у революційний вир і з натхненням описував бурхливі події постреволюційного періоду. Робив це щиро – вірив, що більшовики принесуть в Україну загальне добро. Ще в 1922 році, першим з радянських письменників, написав поему «Ленін». Натомість просвітянин Олександр Волощук цитує кардинально протилежні речі, написані Поліщуком у роки Голодомору: «З дурного розуму адміністраторів вона в’їдається в тіло суспільства гострою бідою. Так примусова колективізація обернулася в нещастя мільйонів».

Захоплення більшовицькими ідеями не змогло затьмарити в ньому селянської любові до землі, рідної мови і культури. Голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників Лідія Рибенко переконана: якби поет прожив більше, він зажив би слави як неординарний прозаїк. Адже Валер’ян Поліщук написав чудові автобіографічні матеріали – «Дорогами моїх днів». «Там відчуваються його гарний стиль, образність, мова, глибина думки», – каже письменниця.

Валер’ян Поліщук видав десятки дорослих і дитячих книг, заснував авангардні літературні об’єднання, та зненацька у 35-му році його ім’я зникло зі шпальт газет і альманахів одночасно з Плужником, Кулішем, багатьма іншими відомими українськими радянськими письменниками. За два роки його звинуватили у контрреволюційній діяльності і розстріляли у Сандармоху.

Йому готували забуття

Євген Шморгун: «Після відкриття Валер’яна Поліщука його родина стала мені рідною»
Євген Шморгун: «Після відкриття Валер’яна Поліщука його родина стала мені рідною»
Коли у 1964 році першокурсник Рівненського педагогічного інституту Євген Шморгун дізнався, що на Рівненщині народився відомий у 20-30-ті роки репресований і реабілітований радянський поет, йому закортіло дізнатися про Валер’яна Поліщука побільше. Однак викладачі радили не докопуватися і змінити тему дослідження. Він не послухав.

«Поїхав туди в Більче. Кого не запитаю – ніхто ні Валер’яна Поліщука, ні цієї сім’ї не знає. Все село пройшов. Аж виходить якийсь хлопчак, і каже – аякже, он його племінниця Клава живе, он хата», – розповідає Євген Шморгун. Так навіть через десятиріччя після початку так званої «хрущовської відлиги» дезорієнтовані волиняни боялися зізнатися у тому, що росли разом із майбутнім поетом. Лише у 1982 році Євген Шморгун домігся відзначення 85-ї річниці від дня народження поета. Тоді на цю подію з Києва прибув Микола Вінграновський, котрий зі здивуванням констатував: про письменника на його рідній Рівненщині воліють не говорити.

За іронією долі, Валер’ян Поліщук довірився радянській владі, котра згодом кинула його в жорна Сандармоху. Бо, незважаючи на комуністичні переконання, Валер’ян Поліщук був палким патріотом України, розповідає Євген Шморгун. «Він вірив, що саме комуністична влада зробить Україну українською, виведе її на світовий рівень. І він робив усе для того, щоб було так. Його другом був Микола Хвильовий. Разом вони багато зробили, разом вони й помилялися, і життя закінчилося трагічно для обох. Його розстріляли з багатьма тими, кого він критикував і хто його критикував», – розповідає дослідник.

Актор Олексій Заворотній читає вірші Валер’яна Поліщука.
Актор Олексій Заворотній читає вірші Валер’яна Поліщука.
Капітан Матвєєв, котрий власноруч розстрілював Поліщука, Курбаса й багатьох інших інтелігентів, прожив безбідне життя з великою пенсією і нагородами від радянської влади. Той розстріл був приурочений 20-й річниці Жовтневої революції, нагадав присутнім просвітянин Олександр Волощук. «Треба було на цей жертовник щось покласти, до цього ювілею перевороту. І вони це зробили. Ця жертва становила 1100 осіб, яких розстріляв власноручно один енкавеесівець», – зауважив просвітянин.

Не відкидати поета за його переконання, а вивчати й аналізувати – такий шлях до усвідомлення цінності його творчості і ціни за неї обрали його земляки. Меморіальна дошка і кімната-музей у приміщенні Більчанської школи, премія імені Валер’яна Поліщука, цього року присуджена рівненській поетесі Юлії Бундючній, читання, присвячені його пам’яті, у школах та творчі вечори в рідному селі – такими є кроки до повернення з небуття імені поета, зроблені на його рідній Рівненщині. Ось тільки хата, в якій він народився, за кілька років може зникнути, бо нині перебуває в аварійному стані.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG