Доступність посилання

ТОП новини

Дебати у США: Обама – оборонявся, Ромні – наступав


У президентських перегонах у США відбулися перші публічні дебати. Чинний глава держави, представник Демократичної партії Барак Обама і колишній губернатор штату Массачусетс, республіканець Мітт Ромні зустрілися на сцені Актової зали Денверського університету в штаті Колорадо.

Дебати тривали півтори години – два тайми. Критичні ситуації були, особливо у суперечці навколо медичного страхування.

За останні 30 місяців ми створили 5 мільйонів робочих місць у приватному секторі. Автопромисловість відродилася. Житлове будівництво почало зростати
Барак Обама
«4 роки тому ми пройшли крізь найгіршу фінансову кризу від часів Великої депресії, – сказав Барак Обама. – Мільйони робочих місць було втрачено, автомобільна промисловість опинилася на краю краху, але завдяки силі й упертості американського народу ми почали виходити з кризи. За останні 30 місяців ми створили 5 мільйонів робочих місць у приватному секторі. Автопромисловість відродилася. Житлове будівництво почало зростати. Але ми свідомі того, що питання не в тому, де ми були, а куди прямуємо...»

Президентові Обамі, талановитому ораторові й досвідченому політичному діячеві, протистояв Мітт Ромні – талановитий бізнесмен і досвідчений діловий організатор. Він, зокрема, сказав, що у перебігу кампанії люди говорили про труднощі й просили допомоги.

Так, ми можемо допомогти, але ми підемо іншим шляхом. Не тим, що його президент описує, як скорочення податків для багатих. Я цього не робитиму. Мій план має 5 головних частин
Мітт Ромні
«Так, ми можемо допомогти, – запевнив Ромні, – але ми підемо іншим шляхом. Не тим, що його президент описує, як скорочення податків для багатих. Я цього не робитиму. Мій план має 5 головних частин. Перше – зробити нас енергетично незалежними, це створить чотири мільйони робочих місць. Друге – збільшити торгівлю, насамперед, з Латинською Америкою... Третє – зробити так, щоб люди здобули професії, необхідні для успіху. Четверте – отримати збалансований бюджет. П’яте – обстоювати малий бізнес, бо він створює робочі місця в Америці».

Ромні виглядав активнішим

Обидва диспутанти виклали свої принципи і методи подальшого розвитку американської економіки, але на думку студентів Алабамського університету, які стежили за дебатами, президент більше оборонявся, ніж наступав.

Ромні досить переконливо ілюстрував за допомогою цифр свої плани економічного розвитку.

Зі свого боку, президент Обама виглядав більше як політичний діяч, ніж економіст. Він намагався змалювати план Ромні як скорочення податків для багатих.

Натомість Ромні пропонує скорочення обсягу урядової бюрократії. Це, до речі, засаднича, ідеологічна різниця між двома партіями.

Демократи вважають, що уряд має лікувати соціальні хвороби згори донизу, шляхом збільшення апарату й податків.

Республіканці принципово проти збільшення уряду і збільшення податків.

Президент Рейган порівнював урядову бюрократією з хижаком, здатним проковтнути все, що йому згодують і пропонував давати якомога менше шляхом скорочення податків і урядової бюрократії.

Ромні навів приклад Іспанії, де уряд витрачає 42 відсотки грошових надходжень на власну бюрократію і як наслідок переживає нечувано глибоку кризу. Мовляв, американський уряд на чолі з Обамою прямує у тому ж напрямку.

За тиждень відбудуться дебати між віце-президентськими кандидатами: чинним віце-президентом, демократом Джо Байденом і конгресменом-республіканцем Полом Раєном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG