Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче позбавити парламент повноважень призначати суддів


Президент Віктор Янукович має намір виключити Верховну Раду з процедури призначення суддів. Про це повідомив радник Президента, керівник головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрій Портнов на 1-му судовому форумі Асоціації юристів.

За його словами, до Конституційної асамблеї будуть передані пропозиції Януковича про зміни до розділу Конституції «Правосуддя».

«Наступна позиція – це повне відсторонення парламенту та інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посади», – сказав радник Президента. За його словами, зокрема, пропонується скасувати перше призначення суддів на 5 років і відразу призначати їх безстроково за новою процедурою.

«Рішення про це (призначення) ухвалюватиме Вища кваліфікаційна комісія в тому порядку, у якому вона сьогодні вже працює. Це – тестування, конкурсні принципи. Після цього – Вища рада юстиції, яка уже в новому складі повинна бути сформована з більшістю суддів і після цього Президент України буде підписувати акт, що має виключно церемоніальний характер», – сказав він.

Крім того, як заявив Портнов, пропонується відсторонити парламент від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності.

Нині Верховна Рада призначає суддів судів загальної юрисдикції безстроково (на перші 5 років служби суддів призначає Президент), також парламент призначає частину суддів Конституційного Суду.
XS
SM
MD
LG