Доступність посилання

ТОП новини

Іванішвілі обіцяє не повторити в Грузії українських помилок (європейська преса)


Лідер коаліції «Грузинська мрія», мільярдер Бідзіна Іванішвілі
Лідер коаліції «Грузинська мрія», мільярдер Бідзіна Іванішвілі
Прага – Європейська преса коментує той факт, що світовий гігант інтернету – компанія Google – вперше купує українські технології. Йдеться про засновану в Україні 2006 року компанію Viewdle, яка створює алгоритми комп’ютерного візуального розпізнавання об’єктів. Впливові європейські видання також коментують заяву мільярдера Бідзіни Іванішвілі, лідера коаліції «Грузинська мрія», яка перемогла на парламентських виборах у Грузії. Іванішвілі обіцяє не повторювати помилок лідерів Помаранчевої революції в Україні і висловлює готовність співпрацювати з президентом Міхеїлом Саакашвілі. Тим часом третій Президент України Віктор Ющенко заявляє західним виданням, що не можна допустити перетворення України на другу Білорусь після парламентських виборів 28 жовтня.

Австрійська Die Presse повідомляє, на основі своїх джерел, про оборудку відомої інтернет-компанії зі США Google з купівлею заснованої в Україні компанії Viewdle з технологією розпізнавання облич. Повідомляється також, що ціна такої оборудки Google – від 30 до 45 мільйонів доларів. Згадана українська компанія була заснована в Україні у 2006 році, нині вона має головний офіс у Силіконовій долині США. Раніше Google і Motorola намагалися купити Viewdle, але лише після купівлі Google дочірньої фірми Motorola, Mobility, в травні 2012 року відбулося й придбання Viewdle. З купівлею цієї компанії значно розширюються операційні можливості систем Google. Viewdle була заснована Єгором Анчішкіним та Юрієм Мусатенком, які в Київському інституті кібернетики побачили комерційну перспективу розробок у галузі розпізнавання зображень.

Лідер коаліції «Грузинська мрія», мільярдер Бідзіна Іванішвілі після перемоги 1 жовтня на парламентських виборах в Грузії дав інтерв’ю Financial Times. Під час бесіди він не лише заперечив будь-який зв’язок із Москвою, але й пообіцяв продовжувати демократичні реформи в Грузії, зокрема, через діалог зі своїм політичним супротивником, президентом Саакашвілі. Іванішвілі також запевнив, що «Грузія не буде повторювати помилок України, лідерів так званої Помаранчевої революції, які прийшли до влади в Києві через рік після революції троянд 2003 року в Грузії і потім допустили руйнування демократії в Україні внаслідок програшу президентських виборів 2010 року Віктору Януковичу, при владі якого було ув’язнено за зловживання службовим становищем одного з лідерів «помаранчевих» Юлію Тимошенко». Іванішвілі також сказав, що готовий співпрацювати з президентом Саакашвілі:«...немає жодної проблеми з нашого боку, щоб співпрацювати».

Третій Президент України Віктор Ющенко дав інтерв’ю польській Rzeczpospolita, у якому підтвердив, що вважає справу про ув’язнення Юлії Тимошенко на 7 років «кримінальною», але додав, що «суд в Україні здійснював і формував вироки у політичний спосіб», що дає можливість оскаржувати кожен вирок у справі Тимошенко, як неправомірний. Віктор Ющенко також заявив тут, що очолюваний ним Союз патріотичних сил на парламентських вборах 28 жовтня має на меті протистояти двом «неукраїнським угрупованням – Партії регіонів Віктора Януковича і «Батьківщині» Юлії Тимошенко», для яких, на його думку, «ідеологія не є важливою, у чому вони спільні і ведуть країну в глухий кут, розпалюючи внутрішній конфлікт, який веде до конфронтації». Завданням його ж, каже Ющенко в інтерв’ю варшавській газеті, є «відійти від цього конфлікту» і не дати реалізувати цим силам «програму брутального самознищення». Віктор Ющенко сподівається, що 28 жовтня його сила може завоювати 40-50 місць у парламенті і не допустити, щоб Україна стала другою Білоруссю.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG