Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина знову обстрілює територію Сирії


Турецькі війська займають бойові позиції на турецько-сирійському кордоні, 4 жовтня 2012 року
Турецькі війська займають бойові позиції на турецько-сирійському кордоні, 4 жовтня 2012 року
Прага – Туреччина відновила у четвер артилерійські обстріли території Сирії. Удари завдаються у відповідь на мінометні обстріли з сирійської території, внаслідок чого в середу в Туреччині загинуло 5 мирних громадян – дві жінки і троє дітей. Влада Туреччини домагається згоди парламенту для проведення воєнних операцій за межами країни. Захід, включно з ООН та НАТО, засудив Сирію за порушення територіальної цілісності сусідніх держав.

Турецький телеканал NTV повідомив у четвер, що ціллю артилерійських обстрілів з боку турецьких військ став район Сирії Тел-Аб’яд, що в 10 кілометрах від кордону. А сирійські правозахисники свідчать, що в результаті артилерійської атаки з боку Туреччини загинуло кілька сирійських вояків з армії президента Башара Асада.

І хоча уряд Анкари домагається схвалення парламентом можливих воєнних операцій за межами країни, все ж речник прем’єр-міністра Реджепа Ердогана заявив, що «Туреччина не зацікавлена у війні з Сирією» і має наміри продовжувати політичні ініціативи щодо відносин із цією країною.

Представник генерального секретаря ООН Мартін Несірки закликав Туреччину до дотримання діалогу з Сирією. «Генеральний секретар висловив своє співчуття у зв’язку з трагічною загибеллю громадян Туреччини і рекомендував турецькому урядові тримати відкритими всі канали комунікацій з сирійською владою з метою зменшення ризиків більш напружених відносин, які зростають унаслідок інциденту», – наголосив речник генсекретаря ООН.

Росія намагається видати обстріл з боку Сирії за трагічну випадковість

Пакистан - Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступає на прес-конференції в Ісламабаді, 4 жовтня 2012 року
Пакистан - Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступає на прес-конференції в Ісламабаді, 4 жовтня 2012 року
У четвер в Ісламабаді міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров намагався переконати від імені Сирії, що обстріл турецької території – трагічна випадковість. «Сирійці запевнили нас через ООН і посланця Ліги арабських країн Лахдара Брагімі, що це був сумний, трагічний нещасний випадок, і що вони зроблять все, щоб подібне не сталося знову. Ми вважаємо, що було б дуже важливо, щоб Дамаск заявив про це публічно. Я хочу також сподіватися, що турецькі і сирійські представники влади, їхні відповідні і компетентні органи, встановлять між собою канал зв’язку, враховуючи напруженість на їхньому спільному кордоні», – заявив російський міністр закордонних справ.

У четвер керівник зовнішньої політики Європейського Союзу Катрін Аштон засудила обстріл з боку Сирії і завила, що це є наслідком сирійської кризи, від якої страждають і сусідні держави. Раніше державний секретар США Гілларі Клінтон висловила обурення обстрілом турецької території. НАТО заявило про підтримку зусиль Туреччини щодо стабілізації ситуації на її кордоні з Сирією. Сьогодні пізно ввечері цей інцидент обговорять на засіданні Ради безпеки ООН.

Сирія заявила, що розслідує інцидент на кордоні і висловила співчуття родинам жертв у Туреччині. По території турецького міста Акчакале на південному сході країни вже кілька разів упродовж останніх тижнів велися обстріли з боку Сирії. А в червні сирійські урядові війська стріляли по турецькому реактивному літакові, який внаслідок цього упав у море. Тоді загинули два пілоти турецьких ВПС.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG