Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині відбувається фестиваль «Стежками Лемківщини»


Сьогодні в селі Переможному Лутугинського району на Луганщині відбудеться 7-й фестиваль лемківської культури «Стежками Лемківщини», повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Очікується, що на фестиваль приїдуть делегації з різних областей України, а також з Іспанії, Польщі, Словаччини, розповів організатор заходу, голова Луганського обласного товариства українців, депортованих з Польщі, «Ватра» Петро Ясинчак.

За його словами, в цьому році фестиваль орієнтований насамперед на дітей та молодь.

«У програмі у нас – дитячі забавки на знання історії України та Лемківщини. Буде конкурс малюнків та конкурс на кращий дитячий номер. Планується приїзд понад 60 фольклорних колективів з усієї Луганщини та з інших областей України. Також запалимо традиційну лемківську ватру», – зазначив Петро Ясинчак.

З 2005 по 2010 рік фестиваль «Стежками Лемківщини» проводився щорічно. Нині, за словами Петра Ясинчака, через брак фінансової підтримки з боку місцевої влади – раз на два роки.

Лемки – етнографічна група українців. До 40-х років минулого століття лемки жили на заході України, а також сході Польщі і Словаччини. В результаті операції «Вісла» 1947 року більшість лемків було розселено по різних областях України та Польщі.

На Луганщині лемки були розміщені в селах Переможному та імені Карла Лібкнехта Лутугинського району.
XS
SM
MD
LG