Доступність посилання

ТОП новини

У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з медицини


Фото Джона Ґордона і Сін’я Яманака під час оголошення їх лауреатами Нобелівської премії з медицини
Фото Джона Ґордона і Сін’я Яманака під час оголошення їх лауреатами Нобелівської премії з медицини
Лауреатами Нобелівської премії з медицини і фізіології стали японський вчений Сін’я Яманака та британець Джон Ґердон за роботи з дослідження стовбурових клітин.

Джон Ґердон
Джон Ґердон
«Нобелівська асамблея Каролінського інституту сьогодні вирішила присудити Нобелівську премію з медицини і фізіології 2012 року Джону Ґердону та Сін’я Яманаці за відкриття того, що зрілі клітини можуть бути перепрограмовані на плюрипотентні», – оголосив член Нобелівського комітету при Стокгольмському Каролінському інституті Йоран Ханссон.

За висновком комітету, це відкриття «радикально змінило наше розуміння того, як розвиваються клітини і організми».

Джон Ґердон у 1962 році відкрив, що спеціалізація клітин є оборотною, мовиться в повідомленні. Майже 40 років потому, в 2006 році Сін’я Яманака відкрив, що здорові зрілі клітини у мишей можуть бути перепрограмовані на плюрипотентні стовбурові – незрілі клітини, які можуть розвиватися в будь-які типи клітин в організмі.

За висновком Каролінського інституту, перепрограмовуючи людські клітини, «вчені створили нові можливості для вивчення хвороб та розвитку методів діагностики і лікування».

Нобелівська премія з медицини – перша з шести премій, лауреатів у яких мають оголосити до 15 жовтня.

Сін’я Яманака
Сін’я Яманака
Минулого року лауреатами Нобелівської премію за досягнення у галузі медицини і фізіології стали вчені Брюс Бойтлер зі США, Жуль Гоффман із Люксембургу та Ральф Штейнман із Канади. Їх відзначили за досягнення у сфері імунології.

Найближчими днями стануть відомі володарі премії в інших номінаціях. У вівторок, 9 жовтня у Стокгольмі оголосять рішення Нобелівського комітету з фізики, 10 жовтня – з хімії. У п'ятницю, 12 жовтня, в Осло назвуть лауреата премії миру, на яку, зокрема, висувають і колишнього прем’єра України Юлію Тимошенко. А наступного понеділка, 15 жовтня, стане відомий кандидат на отримання премії з економіки пам’яті Альфреда Нобеля, заснованої Банком Швеції.

За традицією, Шведська академія ще має оголосити дату присудження премії в галузі літератури.

Дофамінергічні нейрони, отримані з плюрипотентних клітин людини, які можуть розвинутись у будь-які інші клітини організму
Дофамінергічні нейрони, отримані з плюрипотентних клітин людини, які можуть розвинутись у будь-які інші клітини організму
XS
SM
MD
LG