Доступність посилання

ТОП новини

Люди відвикли від мажоритарних виборів – політтехнолог


Українські партії відірвані від суспільства, до їхнього складу входять обмаль осіб, а свою політичну агітацію вони здійснюють неефективно. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода політтехнолог, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. Таким чином він пояснив результати соцдосліджень про те, що кожен третій виборець не знає жодного кандидата у своєму виборчому окрузі.

«Для пересічного виборця українські партії не є тією інституцією, яка є в західних державах. По-друге, люди відвикли вже від мажоритарних виборів, які не проводили в Україні десять років. І тому вважають, що обирають лише за партійними списками. А по-третє, від мажоритарних виборів відвикли і самі кандидати в народні депутати. Бачиш багато біг-бордів і не розумієш, на якому світі людина живе (мається на увазі замовник). Тобто, для кого це роблять? Таке враження, що це роблять для себе, для свої дружини, для своїх дітей», – констатує політтехнолог.

Опитування, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 18 вересня по 4 жовтня цього року, показало, що кожен третій виборець не знає жодного кандидата у своєму окрузі та майже кожен п’ятий не здогадується, що половину депутатів обиратимуть в округах, а не за партійними списками.
XS
SM
MD
LG