Доступність посилання

ТОП новини

Меркель обіцяє підтримку Німеччини Афінам посеред протестів


Анґела Меркель задоволена результатом переговорів, 9 жовтня 2012 року
Анґела Меркель задоволена результатом переговорів, 9 жовтня 2012 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель пообіцяла в вівторок у столиці Греції, що Берлін далі підтримуватиме Афіни в подоланні кризи.

Виступаючи в перебігу свого першого візиту до Греції від початку кризи в цій країні 2009 року після переговорів із головою грецького уряду Андонісом Самарасом, вона заявила, що Греція досягла великого поступу в подоланні свого величезного бюджетного дефіциту. Водночас вона наголосила, що «є ще простір» для поліпшення збору податків і зменшення витрат місцевих органів влади.

Меркель також укотре заявила, що Греція має залишитися в зоні обігу спільної валюти євро.

Самарас, зі свого боку, пообіцяв, що його країна не зійде зі шляху реформ і врешті стане «європейським зразком успіху».

Візит Меркель супроводжувався масовими протестами в Афінах, у яких узяли участь близько 50 тисяч людей. Протести були переважно мирні, але ставалися й сутички, в яких демонстранти закидали поліцію камінням і пляшками із займистою рідиною, а та відповідала подразливим газом і затримала близько 50 людей.

Уряд Греції нині веде переговори з позикодавцями про отримання чергового траншу міжнародної фінансової допомоги, задля чого він має піти на нові бюджетні скорочення та інші заходи заощадження.

Чимало греків звинувачують Меркель, керівника найпотужнішої держави Євросоюзу, у змушуванні їхньої тяжко заборгованої країни до суворих реформ, які мають на меті врятувати Грецію від банкрутства, а тим часом різко погіршили життєвий рівень багатьох мешканців країни.
XS
SM
MD
LG