Доступність посилання

ТОП новини

Приїзд Меркель до Греції – з сутичками і сльозогінним газом


Один із учасників протесту наочно показує, до чого, на його думку, довели греків реформи, 9 жовтня 2012 року
Один із учасників протесту наочно показує, до чого, на його думку, довели греків реформи, 9 жовтня 2012 року
Прага – У вівторок в Афінах канцлер Німеччини Анґела Меркель провела переговори з грецьким прем’єр-міністром Андонісом Самарасом і підтримала заходи його влади, але сказала, що є ще резерви для економії. Йшлося про нові заходи грецької влади щодо економії фінансових витрат на тлі глибокої кризи, яка охопила не лише Грецію, а й чимало інших країн єврозони. Приїзд німецького глави до столиці Греції супроводжували масштабні акції протесту, греки не задоволені черговим «затягуванням пасків» та скороченням соціальних видатків під тиском лідерів ЄС, насамперед, Німеччини. Поліція змушена була застосувати силу і спецзасоби, сльозогінний газ проти демонстрантів, які у свої чергу кидали в охоронців порядку каміння та саморобні бомби.

Грецька влада стягнула до Афін понад 7 тисяч поліцейських, щоб тримати протестувальників подалі від місць просування кортежів із канцлером Німеччини й грецьких урядовців. Тисячі демонстрантів заповнили вулиці столиці, їм заборонили наближатися до урядових установ і місця переговорів прем’єра Андоніса Самараса з канцлером Анґелою Меркель. Поліція заарештувала понад 50 учасників демонстрацій. Всього на вулиці Афін вийшло у вівторок до 50 тисяч люду. Греки звинувачують лідера Німеччини у примушуванні керівництва Греції до болючих для населення реформ з метою уникнення більшої фінансової кризи у єврозоні, де нараховується 17 країн ЄС.

Зокрема, ліворадикальний політик Греції і глава коаліції «Сіріза» Алексіс Ціпрас заявив у вівторок в Афінах перед демонстрантам і журналістами, що його сила готова захищати греків від фінансового тиску Європи.
Демократичні сили Європи не повинні дозволяти, щоб греки стали піддослідними морськими свинками та перетворити Грецію на соціальний цвинтар
Алексіс Ціпрас

«Наш сигнал такий, що демократичні сили Європи не повинні дозволяти, щоб греки, європейський народ, стали піддослідними морськими свинками у кризі, не дозволимо перетворити Грецію на соціальний цвинтар. Ми переможемо врешті, бо право за нами, і люди хочуть більшого», – сказав Ціпрас.

Перед приїздом до Афін Анґела Меркель сказала, що робить цей візит заради Європи. «Я рада цьому візитові, хоча знаю, що Греція переживає зараз не кращі часи. Але, з іншого боку, я вірю, що правильно й необхідно, щоб ми, Європейський Союз та єврозона, залишалися конкурентоздатними, і ми будемо вести переговори в Греції, маючи на увазі саме це», – наголосила німецький лідер.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель з грецьким прем’єром Андонісом Самарасом
Канцлер Німеччини Анґела Меркель з грецьким прем’єром Андонісом Самарасом
Анґела Меркель підтримала у вівторок під час переговорів намагання уряду Самараса скорочувати дефіцит бюджету, але зауважила, що «є ще резерви» на рівні оподаткування і місцевих бюджетних витрат. Антоніс Самарас пообіцяв продовжувати реформи, щоб сприяти «європейському успіхові».

Керівництво Німеччини вважає, що не можна допустити виходу Греції з єврозони, бо це фінансово вдарить по всіх 17 її членах. Греки, у свою чергу, вимагають від Заходу списання значної частини їхніх багатомільярдних боргів.

Греки проти скорочень

Німеччина, яка має найбільш потужну економіку в ЄС, внесла найбільший вклад у багатомільярдну допомогу для охопленої кризою Греції. Влада прем’єра Андоніса Самараса веде тепер переговори з міжнародними кредиторами щодо ще більшого скорочення бюджету країни з метою отримання наступного траншу в понад 30 мільярдів євро з обіцяного 130-мільярдного міжнародного кредиту.

Для цього Греція має погодитися на нове скорочення бюджету в понад 13 мільярдів євро. Глава групи міністрів фінансів єврозони, прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер звернувся до Греції в понеділок і пообіцяв, що у разі погодження нового пакету грецьких реформ країна швидко отримає новий транш міжнародного кредиту. В Афінах уже попередили, що гроші в бюджеті закінчаться до листопада.

Із понеділка розпочав своє функціонування Європейський механізм стабільності, який до 2014 року має становити до 500 мільярдів євро та має на меті підтримку кризових економік єврозони лише в разі суворих фінансових і економічних реформ. Саме таких реформ вимагає нині ЄС від Греції.

Тисячі грецьких викладачів, професорів, державних службовці припинили у вівторок роботу, профспілки і опозиція вийшли на вулиці столиці Греції, щоб протестувати проти візиту Анґели Меркель і проти нових скорочень бюджету, що автоматично веде до нових звільнень у державному секторі.

Поліція розганяє протестувальників під час візиту канцлера Анґели Меркель, Афіни
Поліція розганяє протестувальників під час візиту канцлера Анґели Меркель, Афіни
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG